www.snlp.ro Web analytics

Medicina muncii 2012 – descentralizare

medicina-munciiSolicitare adresata de SNLP directorului general al ANP:

Cu privire la contractul de medicina muncii care urmeaza a fi semnat pentru anul 2012, va rugam sa aveti in vedere opinia SNLP definitivata in cadrul sedintei Biroului executiv din data de 4 iulie 2012, conform careia o actiune centralizata, desi aparent prezinta un impact bugetar mai mic, in realitate va genera disfunctionalitati. La una dintre sedintele anterioare ale Consiliului de conducere ANP a fost prezentat un studiu de impact bugetar, luand ca referinta pretul cel mai mic oferit de un anumit furnizor, prin comparatie cu totalizarea preturilor obtinute de unitati si a rezultat un cost suplimentar al descentralizarii.

Din punctul nostru de vedere rezultatul este nerelevant, avand in vedere o serie de considerente. Lipsa de conditii incluse in caietul de sarcini, referitoare la istoricul firmei, reputatie, structura si mobilitate teritoriala, va permite unei firma mici si interesate sa oferteze un pret mic, sa castige licitatia si sa caute subterfugii pentru a se achita de obligatiile din contract. Prin urmare, fie va cheltui o mare parte din buget pe transport pentru a deservi toate cele 47 de unitati, fie va subcontracta, fie va combina cele doua modalitati. In oricare dintre situatii o mare parte din buget va fi cheltuita pe orice altceva decat pe medicina muncii.

Subcontractarea presupune implicarea altor firme care, bineinteles, au ca scop obtinere de profit, prin urmare calitatea serviciilor oferite va avea de pierdut, iar personalul va fi prejudiciat, fara niciun castig bugetar major. O firma fara structuri teritoriale nu va putea asigura o prezenta regulata in unitati in vederea participarii la comitetele de sanatate si securitate in munca si a achitarii de obligatiile legale permanente sau periodice care ii revin pe linia medicinei muncii. Prin urmare, aparenta conservare a fondurilor la contractarea centralizata va genera in realitate servicii proaste, tensiuni, o stare de sanatate in continuare precara a personalului, lipsa de evaluare reala a conditiilor de munca in vederea prioritizarii unor masuri.

In concluzie, precum si in interesul personalului din sistemul penitenciar, va rugam sa luati act de solicitarea noastra de a descentraliza contractarea serviciilor de medicina muncii la nivel de unitati. In cazul in care argumentele bugetare pot fi totusi de natura a orienta deciziv hotararea finala va solicitam sa includeti in caietele de sarcini indicatorii susmentionati.

Cu deosebita consideratie

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

Nr. 97/SNLP/2012

3 COMMENTS

  1. Cred că pt acest serviciu de medicina muncii ar avea importanță și un contract pe o durată mai lungă de timp,dacă în fiecare an altă firmă face acest lucru nu văd cum vom putea constata sau dovedi că în acest sistem există premise pentru a dezvolta boli profesionale sau pentru a influența negativ evoluția unor boli cronice dezvoltate din varii motive cu sau fără legătură cu serviciul?!

  2. Nu ca nu a functionat bine, a fost un dezastru. Efectiv nu stiu exact ce argumente ai pentru sistemul centralizat.

  3. Sunt de parere ca pe sistemul centralizat era mai bine cu medicina muncii,nu a functionat bine deoarece nu au fost alo9cate fondurile la timp,trebuiau sa se descurce oamenii cum pot.daca dadeau banii functiona perfect.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)