Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Pazim contoarele cu arma. Pe aici nu se trece!

inchisoare2Despre bugetul ANP  sunt deosebit de putine lucruri de spus pentru ca tocmai se terminase, cand surpriza, acum 4 zile, in sedinta de guvern a fost aprobata o suplimentare cu 10 milioane de lei din Fondul de rezerva aflat la dispozititia guvernului.  Desi este doar jumatate din suma solicitata pentru a a se asigura functionarea sistemului, tot este o gura de oxigen. Nu pentru salariati, stati linistiti. Plata celor 150 mii de ore suplimentare acumulate este interzisa prin lege iar compensarea cu timp liber nu poate functiona cat timp lipsa de personal in sectorul operativ ramane o problema nerezolvabila. 

Situatia sistemului penitenciar aflat la limita de implozie din punct de vedere bugetar trece destul de neobservata, estompata fiind de articolele mediatice care trambiteaza costuri enorme cu detinutii, ponderea majoritara fiind reprezentata de cheltuieli de personal. Nu stiu de unde ar trebui sa mai taiem, poate sa mergem pe voluntari pentru asigurarea pazei si pe detentie la fara frecventa, pentru ca acele costuri declarate ar trebui sa fie in realitate si mai mari daca angajatorii si-ar respecta toate obligatiile legale fata de salariati fara sa suspende, anuleze, diminueze sau sa interzica drepturi, ca masuri de austeritate.

Legislatia obliga ordonatorii sa puna la dispozitia furnizorilor detalii despre buget. Dupa tergiversari si evitari, pana la urma aceasta obligatie a trebuit respectata si doar prin negocieri disperate s-a reusit o amanare a taierii electricitatii, gazului sau apei in multe unitati. Amanarea nu este gratis, ea impune penalitati pentru intarzieri de plata. Pare un banc prost dar pentru a evita deconectarea de la curent, intr-o anumita unitate a fost extinsa zona interzisa astfel incat sa cuprinda si contoarele. Furnizorii au amenintat ca vor veni cu jandarmi. Si iata cum ajung salariatii din penitenciare sa se bata cu jandarmi pentru a avea cu ce sa pregateasca masa detinutilor. 

Echipament pentru personal nu s-a mai cumparat din 2006, dotarile sunt la pamant, perimetrele se prabusesc, nu s-a mai construit un penitenciar de 20 de ani, astupam gaurile din gardurile exterioare cum putem, armamentul este vechi de 50 de ani, agentii fac paza pe perimetru 12 ore fara pauza, nu avem bani pentru formare profesionala, pazim contoarele ca sa nu ramanem fara curent, dar citim doar despre detinuti de lux pentru care se statul cheltuie peste 2500 lei lunar. Dragi guvernanti, stimati jurnalisti, mai taiati putin si veniti sa ii paziti si sa ii hraniti voi!

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #4 Ștefan Teoroc 30-05-2013 22:30
In halul asta sa fi ajuns Corpul asa de control al MJ?? Ma indoiesc. Daca esti din corpul de control al MJ si nu reusesti sa intri in unitatea pe are trebuie sa o controlezi, atunci, ma intreb: daca din greseala reuseau sa intre, cum mai ieseau? :-)
0 #3 jardel 30-05-2013 22:17
Stanie coincidenta la Oradea. . . Ieri, niste doamne din Corpul de Control al Ministrului Justitiei au incercat fara succes sa intre in Penitenciarul Oradea. Dar nu au reusit. . . Onor domnu' Ilea. . . Dupa ce au fost plimbate de la un post control la altul, nestiind nimeni pe unde trebuie sa intre, au facut cale intoarsa si au plecat. Asa se intampla cand te inconjori de oameni incompetenti si cretini. La mai multe acte de vitejie, domnu' director. La mai mare
0 #2 Ștefan Teoroc 29-05-2013 22:11
Nu mai exista / citeste detalii pe site / cauta dupa indiciul 25%
0 #1 adi 29-05-2013 20:05
ce rol au sporurile pentru studii superioare?

Google Translate

Cauta in site

 • Ofiter 17.11.2017 08:42
  Grav!!! Poate la urmatoarele "greve" sindicale sa se puna si aceste ...

  Read more...

   
 • Cristian Tudorache 17.11.2017 08:19
  #67 Treziti-va! 16-11-2017 12:23 - eu nu vreau decat pace pe Pamant!

  Read more...

   
 • XAX 16.11.2017 21:18
  Uite ca asta era solutia tuturor problemelor din sistemul nistru!!modelul ...

  Read more...

   
 • Paznic 16.11.2017 20:26
  Sistemul norvegian si britanic nu ne reprezinta...si chiar si acolo ...

  Read more...

   
 • gigi 16.11.2017 20:26
  Mi se pare ca retraiesc vremurile cand fostii absolventi de scoli de ...

  Read more...

Google AdS