www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Machetrix

3cd35e71ac5b1ac3c18a765999095181Mai intai a fost Codul muncii care a stabilit ca si in Romania, ca in alte tari civilizate, munca in plus se compenseaza, sclavagismul fiind abolit iar munca fortata interzisa. La fel si munca in zile de sarbatoare sau in alte zile libere. Apoi a fost statutul special pentru personalul din penitenciare care a stabilit ca doar munca suplimentara poate fi compensata. Adica, daca la final de luna acumulezi 24 de ore in plus este acelasi lucru daca orele respective sunt prestate luni sau sambata, de Craciun sau in zile lucratoare. Cu timpul si cu lupte sindicale, am evoluat putin si era cat pe-aci sa intram in normalitate dar Boc ne-a taiat aripile. Si sporurile. Nu mai putem compensa prin plata unui spor ci doar cu timp liber.

Si iata ca au inceput alte lupte. Sindicatele au sustinut ca 12 ore lucrate de Craciun pot genera 24 de ore care trebuie compensate cu timp liber (12 prestate suplimentar si 12 in zi de sarbatoare). Economicul din ANP a sustinut permanent ca doar ce este suplimentar poate fi compensat. Si de aici, dispute si divergente. Degeaba a fost invocat Codul muncii, degeaba au fost aduse in sprijin opinii ale unor experti in domeniu. Pana la urma, intr-un context potrivit, ANP a adoptat totusi o decizie corecta, celebra 569 din iunie 2012 pe marginea careia am tot publicat articole si comentarii. Esenta deciziei este ca tipurile diferite de compensare a muncii nu se exclud intre ele ci se suprapun.

De la emiterea deciziei si pana in prezent s-a trecut prin mai multe etape intermediare, mai mult sau mai putin ezitante si poate explicabile. Nu exista un model clar care sa poata fi urmat iar legislatia muncii ne ajuta la nivel de principiu dar nu si la partea tehnica, concreta. Fiecare unitate a facut dupa cum a crezut de cuviinta, iar la o verificare ulterioara s-a dovedit ca doar sapte unitati din sistem aplicau aproape bine decizia. Dintre acestea, Penitenciarul Ploiesti a fost ales ca model, iar formularul lor de pontaj a stat la baza viitoarei constructii care a durat luni de zile.

Practic acesta este momentul in care intra in scena "Machetrix" (porecla ne apartine) - macheta menita sa genereze un mod unitar de pontare a muncii in intreg sistemul penitenciar, un vis mai vechi de-al sindicatelor. Sigur ca vor exista comentarii si obiectii, nemultumiri si critici, insa la acest moment, in toate unitatile s-a trimis o macheta unica de pontaj care trebuie utilizata de toti pontatorii si care nu se modifica, generand aceleasi rezultate in coloanele de final. Macheta este insotita de o serie de instructiuni foarte detaliate, din dorinta de a se reusi o completare cat mai corecta si fara diferente de interpretare de la o unitate la alta.

Au fost introduse toate datele corespunzatoare si s-au presetat functiile necesare. Nu trebuie decat sa se introduca orele si minutele, atat. Macheta poate fi imprimata pe hartie in format A4 landscape si ulterior semnata de factorii responsabili. Desi pare ceva minor, din punctul nostru de vedere este o realizare care are in spate ani de divergente si dispute, mii de ore neevidentiate si pierdute, drepturi prejudiciate si multa raspundere asumata. In cursul procesului de finalizare a pontajului "Machetrix", s-a incercat o utilizare in mod similar a programului-pilot de pontare folosit in cateva unitati din sistem, insa operatiunea a esuat, programul necesitand modificari radicale pentru a se obtine rezultatele generate de macheta.

Toata munca pe partea de IT privind introducerea unor elemente, functii si date in "Machetrix" ii apartine unui salariat pe care dorim sa-l evidentiem pentru rabdarea si abilitatea cu care s-a adaptat modificarilor care veneau de la ANP dupa fiecare sedinta administratie-sindicate sau dupa fiecare observatie din teritoriu centralizata de ANP. Desi macheta a fost poreclita ntr-un fel, creatorul ei nu este celebrul Matrix ci subcomisarul Ianos Lucian Daniel de la Centrul de Reeducare Targu Ocna care a lucrat in tandem cu agentul sef Raduta Silviu de la DSDRP ANP.

Documente atasate

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #54 Drill 17-06-2013 17:44
Referitor la macheta, nu mi se pare "nasoala rau". Am o singura problema cu felul in care se platesc sporurile. Insa chestiunea asta am discutat-o deja si am stabilit ca viziunea fata de un principiu este diferita.

Se pare ca punctul meu de vedere este impartasit si de alti pontatori prin tara. Si ma gandesc cat de "diferit" as putea fi in conditiile astea ? :)
0 #53 Drill 17-06-2013 15:17
Aladin,
In luna mai daca ai lucrat 12 ore in zi de sarbatoare legala, cumulezi TSL = 12 ore, ore pe care trebuie sa le recuperezzi in urmatoarele 30 de zile. Daca in aceeasi luna mai, ulterior zilei in care ai lucrat in sarbatoare legala ti se acorda CSL, pentru luna urmatoare nu te mai reportezi decat cu TS pentru ca TSL l-ai recuperat in luna in curs.

Exemplu: pe data de 5 mai lucrez 12 ore. Ca atare am cumulat TSL. Pe data de 24 mai sunt planificat in serviciu insa mi se acorda CSL. Aacest CSL este evident fara sporuri si imi scade si norma de munca aferenta lunii mai prin adaugarea in Fta a CSL-ului. Orele ce reies ulterior ca si suplimentare sunt TS pentru care ti se va acorda CS, cu sporuri daca acestea nu au fost platite in luna in curs.
Problema sporurilor este alta poveste pentru care nu vreau sa insist acum.
Important e sa intelegem felul in care acordam aceste compensari.
0 #52 Aladin 17-06-2013 14:14
Drill,
Multumesc mult.Cea de-a doua intrebare voiam sa-mi confirme faptul ca noul mod de pontare nu e mai greu ca altul,anterior. Totusi nu sint lamurit cu compensarea orelor lucrate la sarbatori.Daca lucrez 12 ore la Pasti,imi iau 12 ore Tsl(in cadrul lunii mai),la sfirsit de luna am 30 ore suplimentare,in luna iunie mai am 12 ore Csl,adica pe linga alea 30 mai beneficiez de 12 ore fara spor ? Deci, 30 sint cu spor ,ca sint suplimentare + 12 fara spor,ca si Csl?
Ce parere ai de macheta? E nasoala rau!
0 #51 Drill 17-06-2013 13:13
Aladin,
Consider ca am fost politicos cand ti-am raspuns. Daca ti-am cerut sa folosesti niste paragrafe sau delimitezi intrebarile cu un enter asta nu a insemnat ca te-am jignit cu ceva. Pur si simplu devii mai inteligibil cand vrei sa ti se raspunda.

"Cele 2 intrebari de la comentariul 36 sint;
1)Daca in fiecare luna efectuez 20ore suplimentare ,care se compenseaza cu timp liber in 30 sau 60 de zile, la sfirsitul anului calendaristic voi avea 20 ori 12=240 ore suplimentare sau nu?"

Pai cum sa ai atatea ore suplimentare la sfarsitul anului daca intre timp ai recuperat in mai putin de 60 de zile ce ai cumulat anterior ?
Exemplu:
ianuarie = 20 de ore suplimentare - februarie - 20 de ore - martie recuperez 20 din ianuarie si luna asta imi genereaza alte 20. In total cate ore mai ai de compensat ? Dupa logica ta (ianuarie+febru arie+martie) x 20 = 60 de ore. Conform a ceea ce ti-am prezentat eu, vei avea in felul urmator: ianuarie+februa rie+martie-ianu arie = 40 de ore ramase de compensat. Daca ai reusi sa le compensezi in primele 30 de zile de cand au fost efectuate nu te vei reporta decat cu 20. Simplu !


"2 ) De cite minute ai nevoie ptr a completa macheta ptr un singur angajat ptr -o tura de serviciu?"

Pentru o tura de serviciu ? Mai putin de 1 minut. Dar cred ca e mult si 1 minut. Stiu udne lucreaza in ziua respectiva, stiu ce sporuri primeste si introduc datele in macheta. Exemplu: sunt pe sectie si ompletez urmatoarele: 12:30 la prezenta, 12:30 la antena, la fel la praf, la fel la paza-suprav, la fel la 12B. Si daca e tura de noapte completez si acolo cu 8:00. In total, ar fi de completat 6 celule cu orele aferente. Cat iti ia sa faci asta pentru un om ?
Nu-mi dau seama de rostul intrebarii asteia. Poate are o alta conottatie si ma luminezi si pe mine.
0 #50 Aladin 17-06-2013 12:20
Stimati concetateni,
Stateam de vorba ieri,la pescuit ,cu reputatul finu Alecu.Printre mai multe,am vorbit si despre macheta si D569.Dpm'ne, mare ,mare om finu Alecu,mai ales ca mi-a deschis si mai mult rampa luminii! De ce spun asta? Cele 3 feluri de compensari,desp re care vorbesc unii,cica,in realitate ar fi numai una.Iata cum sta treaba:
1) Atunci cind vorbim de norma legala lunara de timp (botezata de unii ,Ftl),ne gindim ca intr-o saptamina normala de lucru avem doua zile de repaus saptaminal,dupa repausul necesar odihnii,dupa 8 ore lucrate in program normal.
2) Daca luna respectiva mai are si sarbatori legale,ele vor fi zile libere,si,astfe l nu venim la treaba
Daca respectam cu strictete cele doua situatii expuse,la sfirsitul lunii vom avea norma lunara legala de timp ce trebuie lucrata.
Aceasta norma se poate realiza in program normal de lucru de 8 ore sau,in program special de 12/24.Insa,ea,n orma lunara legala este aceeasi ptr toti muritorii.Fiind ca timpul de lucru se masoara in ore,tu,angajato rule,trebuie sa-mi dai atitea ore libere cit sa compensez eu timpul muncit in repausul saptaminal neacordat sau la sarbatori legale muncite,astfel ca la finalul lunii sa am aceeasi norma legala de timp lucrat.Ba mai mult,mai dai si un spor de 75-100%,spor pe care micutul Boc...l-a taiat!Pai ,altfel,are cineva vreo formula magica ptr a calcula norma lunara legala de munca?
Finu a repetat ca timpul suplimentar,ts, este rezultatul neacordarii repausuluisapta minal si al sarbatorilor legale....deci din 3 compensari..au ramas doar 2.Adica Tsl + Trs= Ts, iar si mai departe avem numai o compensareTs.Ci ca restul e CAN_CAN.Macheta ,asa cum spunea Vandalul...e depasita si ea va disparea de luna viitoare.
Ce spunea Vandalul mai sus e...teorema si nu incercati sa va abateti de la ea!Ea nu poare fi combatuta,asa cum nici teorema lui Pitagora n-a putut fi combatuta!Despr e bossoni..mai discutam,cica nu se stie sigur ca exista!
0 #49 Ștefan Teoroc 17-06-2013 01:49
Sigur ca viitorul inseamna IT, programe, softuri, rachete si bossonul Higgs, insa pana atunci lucram pe ce putem. La cererea publicului am cerut timeout si am lasat mingea la IT care nu a reusit mai nimc cu programul pilot de pontare. Pentru moment facem in excel si cand o vrea IT-ul sa ne ajute, nu ne opunem
0 #48 vandalu2008 16-06-2013 18:14
Aceaastă machetă este un instrument cel puțin depășit. Informatica într-un sistem ca ANP nu înseamnă un tabel în excel, nici pe departe. Execlul nu asigură portabilitatea datelor, siguranța acestora, iar prelucrarea lor ulterioară este un adevărat coșmar, ca să nu vorbim despre centralizare. Pentru un junior de informatică probail că este o realizare, dar nu cred că pentru sistem. Infromatica în sistemul penitenciar ar trebui să vorbească despre aplicații integrate, adică să vedem o aplicație de resurse umane și salarizare, cu un modul de pontaj pe măsură. De altfel s-a încercat ceva pe acest plan, dar pare că nu este dorință, pentru a nu se face ceva bun. O echipă de oameni devotați au realizat un sistem de pontare integrat cu apălicația de resurse umane, a fost testat în câteva unități, dar el nu este dorit. Acolo datele rămân, pot fi oricând verificate, nu prea pot fi șmenuite, deci nu place șefilor care vor să iasă bine!!! Decizia înființării acestui matrix este cu atăt mai discutabilă, cu cât ANP are în implementare un sistem integrat de gestiune a resurselor financiare, materiale și umane, finanțat de banca mondială. Dar ăsta e ANP-ul, unii specialiști ai săi habar nu au de proiectele în dezvotare și nici nu le susțin, că de, nu le aparțin, dar susțin tot felul de rable, care apoi sunt vândute la preț de formula 1.
0 #47 Aladin 16-06-2013 14:46
Drill,
Cele 2 intrebari de la comentariul 36 sint;
1)Daca in fiecare luna efectuez 20ore suplimentare ,care se compenseaza cu timp liber in 30 sau 60 de zile, la sfirsitul anului calendaristic voi avea 20 ori 12=240 ore suplimentare sau nu?
2 ) De cite minute ai nevoie ptr a completa macheta ptr un singur angajat ptr -o tura de serviciu?

3)Hai sa fim sinceri-daca am 30 ore suplimentare in luna mai,cum se calculeaza orele suplimentare?.- Nr de zile lucratoare ori 8;deci,am exclus sarbatorile legale din timpul l de lucru Daca nu ti-e clar putem face din nou teoria orelor suplimentare si care sint cauzele care le genereaza.Repet ,la calcularea orelor suplimentare am exclus din norma lunara de lucru zilele de sarbatoare.Daca lucrez 12 ore la Pasti,mai am 12 ore de compensat.Deci compensarea zilei lucrate la Pasti se face o data ca zi suplimentara de lucru si a doua oara ca zi de sarbatoare,lucrata.
Hai sa fim si mai sinceri-stim ca Pastele cade duminica. Cei de la biroaie ar trebui sa aiba liber ptr ca e duminica si intr-o alta zi fiindca e ...PASTELE.Deci cele doua chestii nu se exculd ,ci se aduna.Hai sa le adunam ptr toti!
Eu te rog sa=mi explici logica D569.,Codul muncii l-am inteles si mi-e clar!
Eu zic sa nu cream noi norme de drept ca nu avem acest drept(nu avem aptitudinea necesara) ,norme care creaza drepturi excedentare,nep revazute in actele normative ierarhic superioare.Dar e alta discutie si o las posteritatii!
Te rog sa fii politicos,daca doresti sa discuti cu mine!
0 #46 Drill 16-06-2013 08:13
Aladin,
Pentru a pune intrebari clare la care si sa ti se raspunda, trebuie sa folosesti macar paragrafe. Da un enter dupa fiecare intrebare. Un comentariu fara nici macar un alt alineat este destul de neinteligibil.

Legat de repausul saptamanal, tot vis-a-vis de nelamurirea ta de la comentariul 36:
REPAUSUL PENTRU SCHIMBURILE OPERATIVE este practic imposibil de identificat. Nu mai vorbim de cei care se succed in alte ture decat cele stabilite prin D569.
Legislatia reglementeaza repausul saptamanal, dupa cum probabil stii, in termeni generali fara o analiza tehnica in prealabil necesara altor tipuri de program. Cel mai clar este evidentiat pentru cei ce lucreaza la 8 ore.

Exista in schimb solutia de a stabili repausul pentru plutoane si alte categorii de personal care presteaza in diferite ture intr-un mod "ad-hoc" daca pot spune asa. In sensul ca, pot stabili la nivel de unitate ca, daca personalul planificat a executa serviciul in ture va fi chemat in zilele libere la munca( cele 48 sau 72 de ore) atunci va beneficia de TRS.
Dar este destul de greu si asa. Ca atare, ramane sa se pronunte in clar legislatia si apoi sa avem pretentii de la o decizie !

Decizia a venit ca urmare a neplatiii orelor suplimentare si a recunoasterii muncii prestata in zi de sarbatoare legala. Trebuia sa se intample ceva cu aceste zile. Pentru repausul saptamanal poate va exista altceva pe viitor
0 #45 Drill 16-06-2013 08:00
Aladin,
Imediat dupa postarea ta la nr. 36, ai primit un raspuns de la mine cu privire la felul in care primesti compensare. Pentru tine, inca o data:

Trebuie sa te gandesti la un lucru foarte clar, si anume faptul ca in conformitate cu actele normative in vigoare, compensarea in bani a timpului suplimentar sau a sarbatorilor legale nu mai este posibila.
Ce a facut D569 a fost de natura a acoperi impedimentul neplatii orelor prestate in sarbatoare legala si acordarea in schimb a compensarii cu timp liber.

Este clar ca nu exista dubla compensare in acest caz pentru ca tipurile de compensari se stabilesc functie de tipurile de munca prestate, si anume:

Tipul 1: munca prestata conform planificarii, iar in cazul in care rezulta ore suplimentare - TS - pentru care se acorda CS;

Tipul 2: munca prestata in zile de sarbtaoare legala sau in cele in care potivit legii nu se lucreaza pentru - TSL - pentru care se acorda CSL (al doilea tip de cmpensare);

Tipul 3: munca prestata in repaus saptamanal - TRS -pentru care se acorda al treilea tip de compensare - CRS.

Deci, ti-am identificat trei tipuri de munca ce angreneaza separat trei tipuri de compensare. In niciun caz nu discutam de dubla compensare.
0 #44 Aladin 15-06-2013 14:39
Drill,
Observ ca acel comentariu ,nr 39 din 13/06,nu a fost publicat integral. O fi de vina data de 13...cica nu exista ghinion pe 13! Te rog,daca poti,tu sau alte persoane ,sa-mi raspundeti la intrebarile din coment nr 36 din 12/06.Aspectul cpmpensarilor ma preocupa in primul rind sa stiu ce drepturi am sau nu am.Apoi macheta deviaza de la D569.Nu mai inteleg nimic!
0 #43 Drill 14-06-2013 11:23
Aladin,
Observ ca te preocupa aspectul compensarilor si tocmai de aceea as dori sa citesti si sa interpretezi cu atentie.

Am afirmat ca exista trei tipuri de munca pe care o prestezi care genereaza trei tipuri de compensari.

Pe exemplul tau ti se identifica urmatoarele:
TS = 30 de ore
TSL = 12 ore.

In total, ai de recuperat 42 de ore, 30 purtatoare de sporuri si 12 fara sporuri deoarece, acestea ti-au fost platite in ziua in care ai prestat efectiv in sarbatoare legala.

Ulterior gasesc un punct comun cu tine si anume felul in care sunt platit in luna in care beneficiez de TSL. Interpretand ca in prezent ca norma ta de munca va fi cu 12 mai mica, sigur ca vei fi platit la sporuri pe Fti, cu 12 ore mai putin.
Aici am avut si eu o interpelare si am sugerat ca plata sporurilor sa se raporteze la numarul orelor lucratoare stabilite pentru luna respectiva indiferent de ce Fti am. Si numai ce depaseste aceste ore stabilite ca lucratoare sa fie reportat pentru plata.

Trebuie inteles ca pot reporta orele suplimentare si fara sporuri, ele putand fi platite in luna in curs si, ca atare, nici omul nu va mai simti ca sta in CSL, CO si alte absente motivate care nu implica sporuri.
0 #42 Vox 13-06-2013 18:15
DOMNILOR !!!!\
DE CE TREBUIE CONFIGUREZ PERSONALUL CAND IN FOAIA D E PONTAJ, DUPA CE SELECTEZ COMPARTIMENTUL, OAMENII TOT MANUAL TREBUIE SA-I INTRODUC ? CE ROL ACEA CONFIGURARE PANA LA URMA ?
0 #41 Vox 13-06-2013 18:04
Trebuie sa transfer datele de pontaj a 24 de persoane si NU POT INSCRIE LA SPORURI NUMARUL DE ORE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DE FIECARE DATA, PRENTRU FIECARE ZI TREBUIE SA INSCRIU NUMARUL DE ORE UNDEVA LA PREZENTA SI APOI SA-L IAU CU COPY - PASTE IN DREPTUL SPORURILOR !!!!!

SIMT CA O IAU RAZNA !!!! AM DE INTRODUS 24 INSI !!!!
0 #40 Vox 13-06-2013 17:58
Domnule Raduta sau Domnule Ianos
Va rog sa-mi spuneti cum scap de acele culori din fisa de pontaj ! Ma incurca rau la completare, in plus nu pot accesa cu ajutorul parolei "sss" foaia de lucru.

Va rog lasati-mi raspuns aici pentru ca nu va pot trimite e-mail. De fiecare data primesc raspuns ca adresele dumneavoastra sunt gresite.

Inca un aspect : introdiceti inca o linie sub data fiecarei zile unde sa pot introduce niste prescrutari ale locurilor unde-si desfasoara individul activitatea. Ma juta foarte mult la introducerea tipurilor de sporuri de care beneficiaza in ziua respectiva.
Exemplu: daca e pe sectie pe 1 , sub data de intai as trece "E1", sau daca e in postul de paza as trece PP. In felul asta identific locul unde a lucrat si ma ajuta la introducerea sporurilor.

Introducerea numarului de ore la sporul de antena spre exemplu, nu ma lasa sa o fac decat folosind copy-paste a numarului de ore completat de la prezenta. La fel si in dreptul Cs.
0 #39 Aladin 13-06-2013 15:02
Drill,
Hai sa stabilim prin exemple concrete,ptr ca vreau sa inteleg D569.In luna mai am avut 30 ore suplimentare.Ai ci intra si cele 12 lucrate pe 5 mai(Paste).In luna iunie ,eu voi primi 30+12=42 ore libere,din care 30 ore suplimentare si 12 ore la sarbatori.Pract ic,cele 12 ore lucrate la Paste se includ atit in orele suplimentare cit si in orele ce trebuie compensate ptr lucrul la sarbatoare.Core ct? Eu vreau sa spun altceva:norma mea de ore de munca in iunie va fi cu 12 ore mai mica decit cei de la 8 ore.Corect?Deci , nu voi primi bani ptr sporurile compensate ca Csl,lucru corect,deatfel! Trec peste polemica ca in legislatia muncii nu se prevede asa ceva si practic se genereaza drepturi ce exced cadrul legal.Eu doresc sa inteleg D569.Daca nu gresesc,domnul Teoroc avea cindva 3 sau 4 cazuri,care nu prea se regasesc toate acum;Ts>Tsl;TsT sl,adica eu am 30 ore suplimentare din care 12 lucrate la Paste,eu,benefi ciez de 30 ore libere;2) daca Ts=Tsl,adica am 30 ore suplimentare si tot 30 lucrate la sarbatori beneficiez tot de 30 ore libere;3)daca Ts
0 #38 Drill 13-06-2013 11:10
Vis-a-vis de FTL, eu am aceeasi viziune, in sensul in care acesta reprezinta norma de munca a oricarui angajat si la asta sa se raporteze si plata sporurilor.

De aici trebuie plecat cu principiul. Cel putin asa consider.

In continuare, daca FTL este afectat de absente motivate si rezulta un FTI < FTL, nu trebuie sa plafonam plata sporurilor la nivelul FTi pe considerentul ca acesta reprezinta norma lunara de munca. Ca reper general trebuie avut in vedere numarul orelor lucratoare din luna, respectiv FTL.
0 #37 Drill 13-06-2013 11:00
Aladin,
Trebuie sa te gandesti la un lucru foarte clar, si anume faptul ca in conformitate cu actele normative in vigoare, compensarea in bani a timpului suplimentar sau a sarbatorilor legale nu mai este posibila.
Ce a facut D569 a fost de natura a acoperi impedimentul neplatii orelor prestate in sarbatoare legala si acordarea in schimb a compensarii cu timp liber.

Este clar ca nu exista dubla compensare in acest caz pentru ca tipurile de compensari se stabilesc functie de tipurile de munca prestate, si anume:

Tipul 1: munca prestata conform planificarii, iar in cazul in care rezulta ore suplimentare se acorda TS - primul tip de compensare;

Tipul 2: munca prestata in zile de sarbtaoare egala sau in cele in care potivit legii nu se lucreaza pentru care se acorda TSL - al doilea tip de compensare;

Tipul 3: munca prestata in repaus saptamanal pentru care se acorda al treilea tip de compensare, si anume TRS.

Deci, ti-am identificat trei tipuri de munca ce angreneaza separat trei tipuri de compensare. In niciun caz nu discutam de dubla compensare.
0 #36 Aladin 12-06-2013 16:05
Drill,Stefan stie ca nu am fost si nu sint de acord cu o parte din D569,.De ce? Ea nu are in vedere repausul (de odihna)de 24 ore dupa tura de noapte,astfel ca romanul intra direct in repaus saptaminal,lucr u neintilnit la programul de 8 ore si mai ales in C Muncii.Timpul lucrat la sarbatori se compenseaza cu bani si nu cu timp liber ,"dublu".Deci,d aca-i dam ceva omului ,ii dam bani mai multi si nu timp liber mai mult si bani mai putini,lucru existent in C muncii. Toate acestea le-am detaliat in ultimul an,cind am prezentat pe ore,dupa logica matematicii si in spiritul si litera legii.Personal nu doresc sa mai amintesc vreodata despre aceste lucruri,ele vor fi analizate de altii peste timp.De asemenea ,ptr lucrul in repaus ,adica simbata si duminica ,ar trebui sa se primeasca lovele si nu sa consideram ca am avut 2 zile de repaus saptaminal,care in realitate e numai una.3) Acest Ftl sau norma legala de munca ar trebui sa fie la fel,indiferent de programul angajatului,la 8 ore sau in ture de 12.
Pina la urma nici asta nu ma deranjeaza Nu stiu cum s-a pontat in unitati,dar,era mai simplu si se acorda tot ce prevede macheta.Mai exact,printr-o simpla selectare ,angajatul primea toate sporurile sau compensarile,co nf locului de munca,ptr aceasta existind un program,nu Excel,foarte bun ,in care se evidentia absolut tot. Finaciarul platea anumite sporuri,care depaseau Ftl in luna efectuarii,iar alte sporuri erau reportate ptr plata in luna urmatoare.Acum, acest lucru trebuie sa-l faca pontatorul.Pai acest pontator,cind trebuie sa faca toate astea ,cind ,el are atributii pe linie de sdrp?de exemplu. Revin cu niste intrebari;
1) Daca fac lunar 20 ore suplimentare,ca re se compenseaza in 30 sau 60 de zile la sfirsit de an am 12 ori20=240 ore suplimentare?Id eea e ca se depasesc cele 180 ore si e alt caz..
2)De curiozitate,cit timp iti ia zilnic completarea machetei ptr un angajat din paza?
Daca poti sa raspunzi,mai am neclaritati si vb.
0 #35 Drill 12-06-2013 15:22
Se pare ca plata sporurilor a fost argumentata intr-un fel si de Alexandru. Nu am facut vreun pact cu acesta insa, dupa cum m-am si exprimat mai devreme, sunt de acord cu plata sporurilor pentru munca efectiv prestata in luna curenta.
Principiul sau formula de calcul pentru care optez la plata sporurilor este urmatoarea : TTML + ce se recupereaza prin CS pana la limita orelor lucratoare ale lunii, chiar daca Fti este mai mic decat FTL.

Aladin, nu trebuie sa fii finatist pentru a completa macheta. Trebuie doar sa cunosti un minim de excel.
0 #34 RADU HILOHE 12-06-2013 05:57
Nu vreau sa mai amestec BEX-ul in problema SNLP PROTECT,sunt destule solicitari pe caz de boala,dar omeneste vorbind,as dori sa-i putem sprijini pe cei sapte colegi,care au fost inlaturati din sistem.
Nu am facut nici o solicitare pe caz de boala,dar consider ca am raspuns promt,atunci cind situatia a impus.
Cei care cred in spusele mele ma pot contacta la nr. de telefon-0745757499.
Ma angajez sa centralizez si sa fac public pe site,pe cei care doresc sa ne ajute.
As vrea sa precizez faptul ca cei din BEX ne-au ajutat,fara sa mai ceara ajutor din partea filialelor snlp din sistem.
Cei care au fost inlaturati din sistem,vor sa plece din tara ptr. a gasi de lucru.
Este ceva inedit aceasta solicitare a mea,poate deranjeaza-dar eu o fac.
0 #33 Ștefan Teoroc 12-06-2013 00:34
Nea Aladine nu imi esti antipatic, doar te vrei astfel si te straduiesti sa devii. Tine-o tot asa si vei reusi in scurt timp. Drill chiar iti da raspunsuri competete. Personal, voi intra in dialog cu tine, cand vei invata sa te exprimi.

Alexandre, nu prea stiu ce vrei dar incerc sa-mi dau seama. Ai putea sa enunti un principiu scurt in loc de paragrafe intregi de calcule? Sugerezi ca sporurile trebuie platite pentru munca efectiv prestata, in luna respectiva, iar recuperarile (ca sa folosesc un termen consacrat) sa fie acordate fara sporuri?

Renunta putin la trimiterile catre macheta si formule. Fa-ma sa inteleg intr-o propozitie concisa cum crezi ca trebuie facut. Cu cuvinte nu cu cifre. Si promit sa raspund la fel de concis.

Inca o mentiune (nu doar pentru Alexandru): termenii de genul "porcaria de macheta", amenintarile cu controale si alte faze similare prevestitoare de rau sau care transmit dezacord si naduf nejustificat, nu fac decat sa tensioneze in loc sa ajute si sa aduca clarificari. Stiu ca multi nu reusesc decat prin astfel de formulari sa se simta mai bine dar putem incerca sa ne si abtinem. Poate ca vom supravietui.
0 #32 alexandru 11-06-2013 19:22
si ca sa nu credeti ca prind fluturi, haideti sa vedem daca am dreptate:
val.spor=SBL*15 %*nr.ore lucrate/ nr ore lucratoare,
unde
nr ore lucrate= spor Fti pana la spor Ttlm
nr ore lucratoare= ore Fti pana la FTL
pt ca limitarea platii se face la o PREZENTA de 170 ore in medie lunar si nu pana la 170 ore nivel ore sporuri. Nr de ore lucratoare se refera la orele individuale Fti pana la Ftl! astfel, platesti integral sporurile si nu reportezi nimic pe Cs! nu se pierde valoarea lor prin necompensare! si numai asa vei avea o valoare unitara a orei de spor asa cum este legiferat, pt doi fpss cu acelasi SBL! Valoarea unitara a orei de spor este mai mare cand se depaseste Ftl si se platesc orele de spor pana la Ttml, pentru ca si expunerea la factorii nocivi este peste limita legala a timpului de lucru.
nu e nevoie sa publicati, doar sa constatati!
multumesc!
0 #31 alexandru 11-06-2013 18:50
Tema pt dl Stefan! pt ca pontajul nu v-a iesit, chiar daca ati lucrat cu specialisti! si o sa vedeti si de ce!
Sporul de noxe, de exemplu, este de 15% din salariul de baza! pe formula care se calculeaza (vezi normele din 399), interpretata eronat de DEA, ani la rand, pentru doi fpss cu acelasi salariu de baza lunar (SBL), la o prezenta diferita lunara, valoarea unitara a orei de spor difera! se deduce ca valoarea orara a sporului este in functie de orele de prezenta si nu cum ar trebui, in functie de SBL!. Ba mai mult, se poate intampla ca fpss cu prezenta mai mare sa aiba o valoare pe ora de spor mai mica! si inca ceva: interpretarea gresita vine din faptul ca iti limiteaza nr de ore lucrate in conditii de spor la 170 ore in medie lunar si nu prezenta! si din aceasta cauza, sporul nu se plateste intreg pana la Ttlm ci pana la Ftl!
Normal ar fi ca orele de spor sa nu se reporteze pe Cs , deoarece se pierd prin necompensare cu timp liber, la plata orelor suplimentare! si daca dam iama prin legislatie, pierderile salariale se numesc imputari, retineri si nicidecum....pi erderi prin necompensare! nu exista nicaieri in lume munca normata neplatita pana la ultimul sfant!
Cat despre pontaj, o sa aveti o mare surpriza dupa un anumit control de fond! si nici cu decizia nu stati prea bine! pentru ca nu mai au nicio legatura una cu ...altul! sau viceversa! sa mai discutam si despre drepturile de concedii si pontarea lor pentru cei de la tura? nu mai are sens! o sa se rezolve si asta!
0 #30 Aladin 11-06-2013 13:15
Drill, da-mi un exemplu cum se completeaza porcaria aia de macheta! Ea ar trebui completata de finantisti! Mai discutam anumoite probleme si-ti argumentez de ce e treaba finantelor! Merci.Nu si Presedintelui

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 22:20
  nici una nici alta, integral :) / putin mai specifica intrebarea si ...

  Read more...

   
 • Anton 12.12.2017 22:10
  Din legea 284 - salarizarea - se mai aplica ceva in luna decembrie, sau ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:02
  nu numai din cauza normei se ia mai putin la escorte ci si din pricina ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:00
  inca nu se aplica noua legislatie integral / cf art 38 din L153/2017 ...

  Read more...

   
 • sindicalist 12.12.2017 18:01
  la punctele de lucru nu se poate acorda norma de hrana?pentru ca venim ...

  Read more...

Google AdS