Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

"Nu stiu ce s-a intamplat, s-a marit armata..."

arsenal-park-instructie-2Un refren nelipsit din repertoriul melodiilor de recrutare isi gaseste locul in titlul articolului, din motive mai putin lirice. Pe 23 noiembrie 2013, la sedinta Consiliului National SNLP, presedintele SNLP a transmis un mesaj prin intermediul directorului general ANP, participant la adunare. Mesajul este mai degraba adresat directorilor de unitati si ii indeamna sa coboare de pe piedestale si sa isi asume raspunderea. Sunt vremuri de restriste (termenul austeritate ma enerveaza). Suferim toti, isi asuma doar unii.

Nu poate fi vorba de o indesare a tuturor in aceeasi oala. Sunt directori si directori, evident. Nu cred ca vreunul dintre cei buni, se va simti lezat de mesaj. Dar stim toti ca generatiile s-au innoit, ocuparea functiilor de top management fiind o prioritate, iar clasa directoriala s-a imbogatit cu o serie de oameni tineri cu ambitii mari si abilitati dar acestea din urma raman sa fie dovedite de rezultate. Nu vom vorbi doar despre tineri.

Dupa ce ajungi sa gestionezi o functie de director, realizezi brusc ca nu ai de respectat o grila. Nimeni nu sta langa tine pas cu pas. Dupa prima senzatie de mandrie ca ai reusit sa ocupi postul, sa fii in frunte, ajungi repede sa afli ce este frustrarea, ce inseamna teama. Poate chiar teama de propriile decizii. Apoi te obisnuiesti cu teama dar incepe sa predomine sentimentul de putere care este cel mai greu de controlat. Chiar ajungi sa iti echilibrezi sentimentul de frica prin decizii dure, abrupte, care pun oamenii in aceeasi dificultate in care consideri ca te afli si tu. Daca tu stai la serviciu pana seara si iti asumi raspunderi imense, macar sa ii facem si pe ceilalti sa-si merite salariul.

Esti director, decizi. Restul pot contesta ulterior daca nu le convine, dar pana atunci trebuie sa execute! Statistic, prea putin contesta. Ce rost are sa intri in conflict. Nu poti fi in conflict toata cariera. Mai bine eviti. Deci, teren liber la impuneri. Mai ramane sa analizam si performanta. Asta este alta mancare. Alta oala. Nici aici nu se inghesuie toti laolalta.

O divizie intreaga de ostasi de prin penitenciarele patriei, face coada la comisiile de disciplina. Nu se mai poate cu indisciplina asta! Coruptie, delasare, greseli... Ca sindicat, nu putem ramane impasibili. Ne facem treaba in comisiile de disciplina, angajam avocati, ne opunem abuzurilor. Fluxul de sesizari disciplinare este mai mare ca niciodata. Directorii vor performanta, insa sanctionarea este un exercitiu simplu de putere fara rezultate in planul performantei iar asta spune buchea cartilor de specialitate. Cel mai simplu este sa pedepsesti cand constati greseala. Pedeapsa este considerata si ea, o motivare negativa. Dar nu putem avea randament doar cu biciul. Sclavagismul a fost abolit.

Faptul ca legislatia interzice recompensarea salariatilor pe criteriul crizei economice, este una. Insa nimeni nu mai striga dupa prime sau premii. Oamenii isi cer doar drepturile. Alea de austeritate, asa cum sunt. Daca un manager stie ca trebuie sa aiba doi supraveghetori pe o sectie, de ce dispune inceperea misiunii cu un om la doua sectii? De ce un agent sta in foisorul de paza 13 ore neintrerupt? Scrie asta in Regulamentul de siguranta? Daca sunt solutii de compromis, acceptate de salariati in detrimentul sigurantei personale dar si a unitatii, atunci de ce ii tavalim prin comisii de disciplina daca gresesc? Pentru ca nu se poate altfel. Este un sistem care functioneaza pe principii vechi, in vremuri noi.

La sedinta despre care vorbeam in primul paragraf, presedintele SNLP a cerut directorului general ca directorii sa coboare printre oameni, sa dea piept cu ei, sa le explice, sa-si asume deciziile si raspunderea pentru efectele acestora. Sa intampine cu curaj reactiile oamenilor si sa nu le blocheze ori sa le evite de teama lipsei de solutii. Oamenii apreciaza curajul, asumarea, munca in echipa. Directorii trebuie sa inteleaga de ce salariatii au ajuns sa-si asume sanctionarea sau chiar inchisoarea. De ce s-a ajuns in punctul asta? 

Oare pentru ca singura prioritate a ajuns sa fie economia astfel incat sa avem mancare pentru detinuti si sa le putem acorda drepturile, in rest totul este dispensabil? Oare pentru ca doar constatam imposibilitatea compensarii orelor suplimentare care cresc de la o luna la alta? Sa conteze si faptul ca nu exista pauze de masa iar acolo unde s-au inchis popotele, oamenii nu au nici 10 minute la dispozitie pentru a-si servi sandwichul in liniste? O fi importanta si blocarea deconturilor de medicamente sau ochelari ori restantele la concedii?

Sau poate cele de mai sus sunt doar detalii, iar cauza este doar indisciplina angajatilor care efectiv nu sunt loiali institutiei si-s decisi sa puna bete-n roate strategiei serviciului penitenciar, care o mai fi si asta. Nu credem in afirmatia de final si intarim mesajul transmis. Domnilor directori, renuntati la pozitiile intangibile si coborati pe pamant. Deveniti lideri tamponabili in loc de sefi! Nu ne fortati sa va demonstram ca avem si noi mijloace de a va sanctiona. O vom face cu usurinta si cu relaxare. Miscarea de strada face bine maselor. Constientizati situatia in integralitatea ei si procedati ca niste manageri, facand echipa cu oamenii care va executa ordinele. Este spre binele comun.

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #63 Xmann 16-01-2014 16:54
Citez pe Mario:
Pt. Dl. STEFAN TEOROG:De ce nu se actualizeaza preturile la echipamentul aferent anului 2013.

Ai intrebat Mario (barbat sau femeie ...nu conteaza!) si la DEA-ANP si n-ai primit raspuns?
0 #62 Mario 16-01-2014 09:31
Pt. Dl. STEFAN TEOROG:De ce nu se actualizeaza preturile la echipamentul aferent anului 2013.
0 #61 Neamtul 15-01-2014 09:16
Citez pe avram valentin:
sunt zvonuri de bani pe haine...oare cine ar trebui sa se ,,lupte,, pentru drepturi lasand ,,vrajeala,, cu legea ca, la celelalte instituti s-a putut sa se dea o parte fara mare tamtam...infintarea sindicatelor ce rol are????sincer ....

Mai vezi si decontul la transport in CO,mataluta de duci prin coltul tarii si ei 600 lei iar militianul MAI ia maxim 190 lei indiferent de destinatie si mai sunt.
0 #60 Ștefan Teoroc 13-01-2014 12:14
Ai dreptata / din acest motiv, am sters "conversatia"
0 #59 generatia anonima 13-01-2014 08:16
La intepaturi si jigniri suntem cei mai tari.Sa ne folosim mintea la ceva util muncii in acest sistem e greu.Ne meritam soarta.
0 #58 Ștefan Teoroc 11-01-2014 17:16
Nici eu nu vad mai multa lumina / sunt demersuri la nivel de parchet privind telefoanele din penitenciare / nu stim cu ce urmari se lasa / dar daca ne trezim cu un val de dosare si inceperi de urmariri, chiar daca nu se vor finaliza cu pedepse, putem avea blocaje mari si tensiuni / Alecule, planurile noastre vizeaza protectia salariatilor si a intereselor acestora / modalitatile nu sunt decise de subsemnatul / sindicatele au statute si organe decizionale colective.
0 #57 finul Alecu 11-01-2014 15:36
D-le Presedinte,
Dincolo de cum ma cunoasteti domnia voastra sint altfel! Subiectul de care vorbim are si predicat.Nu se poate dezvolta subiectul din alte motive,ce tin de lege!.Tocmai aici e problema.....to ti spera sa se termine cu bine...De la cine a inceput?Aveti ceva planuri sau sperati ca tot romanul?Va salut!
0 #56 Xmann 11-01-2014 14:16
D-le Stefan sunteti destul de ..misterios,iar asta nu face altceva decat ca oamenii sa-si puna intrebari, si nu ma refer aici la cei care vor doar o alta denumire(politi st de...).Daca fiecare o sa-si lase imaginatia sa...zburde in voie,pot fi create scenarii apocaliptice!!! :D Chiar daca nu aveti nimic concret,putina "lumina" nu ar strica,zic eu...
0 #55 Ștefan Teoroc 11-01-2014 10:14
Alecule, nu dezvolt asta pentru ca nu exista niciun subiect. Sunt doar riscuri si asteptari. Au fost solicitate in 10 unitati materiale (metri cubi de documente) care se trimit spre autoritatea respectiva. Nu stim la ce sa ne asteptam. In niciun caz nu voi alarma oamenii in mod gratuit. Dar suntem atenti
0 #54 finul Alecu 11-01-2014 06:06
Credeti ca cineva are interese (obscure) sau ce avantaj ar avea in a denigra ? Se pare ca nimeni nu poate anticipa impactul si nici nu poate "para".Toata lumea asteapta.De ce? Totusi ati adus (sau nu ati adus)tirziu in discutie subiectul.De ce?
0 #53 Ștefan Teoroc 10-01-2014 21:20
Alecu - a doua varianta
Agent protestatar - nu stiu
0 #52 agent protestatar 10-01-2014 18:53
Domnule presedinte,aces te proteste nu ne vor produce probleme in ceea ce priveste schimbarea denumirii si a statutului? :-*
0 #51 finul Alecu 10-01-2014 18:26
Sau aia cu telefoanele?
0 #50 finul Alecu 10-01-2014 18:25
Va ginditi ca vor fi reorganizari si restructurari de personal,dupa COD?
0 #49 Ștefan Teoroc 10-01-2014 13:50
Actiunile surpriza si miscarile secrete nu pot fi de natura a forta un sindicat ca SNLP sa imite gesturi. Avem oricand pregatita o lista lunga de revendicari, iar atunci cand organele decizionale colective ale organizatiei vor decide organizare de proteste o vor face in mod responsabil si de impact asa cum au facut-o in 2009 cand in fata MJ au fost 830 de membri SNLP la un miting care a produs cu adevarat rezultate. Din pacate, problema conditiilor de munca va fi surclasata in scurt timp de o lovitura care va fi aplicata sistemului penitenciar pe linia integritatii personalului si a permeabilitatii unitatilor (ma exprim abstract dar este suficient pentru moment) si preferam sa focalizam pe a preintampina situatia rspectiva, menajand resurse de care in mod sigur vom avea nevoie din plin, in curand.
0 #48 Xmann 10-01-2014 12:29
Domnule Stefan,zic unii din...sistem ca se pregatesc de proteste,trimit "comunicate" presei,etc...
Dvs. ce spuneti,legat de asta?Ca sincer eu nu am nici o "piesa"(caschet a) din echipament de ..aruncat...Da` daca primim "banii pe haine" :D :D o sa-mi comand cateva mai nashpa si fara"cuc"!! pentru a le folosi ..la proteste!!
0 #47 avram valentin 09-01-2014 15:10
Citez pe Stefan Teoroc:
Din pacate, AV reflecta o opinie care nu este singulara iar raspunsul meu a vizat intreaga categorie, nu un om.

Citez pe Xmann:
Domnule Stefan,personajul nu merita atata atentie,si nici intr-un caz un comentariu atat de lung ,ca nu pricepe si basta!
Puteti sa-i acordati oaresce circumstante,ca e aproape de pensie si toata viata lui s-a bazat doar pe muschi,cat despre intelepciunea senectutii la unul ca A. V. nu poate fi pusa in discutie...


Sigur xman esti de la aiud...titulatu ra sigur nu te reprezinta iar eu am 50 de ani si este rusinos din partea ta ca stai ascuns si sigur mult mai tanar...iar ,,muschii,,sunt sanatate si daca esti mai slab pe toate liniile ar trebui sa te ceri afara...fara rautate dar cei ,,ascunsi,, in termeni de puscarie sunt ,,fetite,,asta e e dur dar o realitate crunta...cer scuze Domnului Teoroc ca mai postam si ,,atacuri,,dar sunt multi care au venit cu democratia in sistem si sunt mai ,,comunisti,, ca mine si ca dumneavoastra care aveti o varsta...
0 #46 avram valentin 09-01-2014 15:02
Citez pe Stefan Teoroc:
Din pacate, AV reflecta o opinie care nu este singulara iar raspunsul meu a vizat intreaga categorie, nu un om.


Domnule Teoroc este real ce spuneti...nu zic..nu,dar este o opinie din partea unei persoane neutre..nu sunt si nu am fost in sindicat si nici nu o sa mai fiu..nu mai eate timp...sunt in sistem din 1983..chiar va rog sa va interesati mai sunt colegi de atunci...ca sunt sigur ca mai vechi nu sunt...si opiniile mele sunt opiniile multor colegi care chiar daca uni sunt in sindicat nu sunt intrebati si daca spun ceva ..se pierde pana la dumneavoastra ..asta sunt sigur ce afirm.Astept un raspuns din partea dumneavoastra.. .si...normal ca cei care posteaza aici cel putin nu au curajul sa-si dea identitatea..oa re de ce...sincer!!! eu cred ca vreti sa stiti cu cine dialogati...nu?
0 #45 Drill 08-01-2014 22:15
Desi vizeaza o categorie de salariati, acest mesaj este bine venit pentru toti indiferent de opinia acestora despre sindicat. Personal as fi apelat la un dus si mai rece, nu atat de elegant exprimat prin cuvinte de Stefan. Dar, in fine...intelege m pozitia de presedinte si tocmai de aceea nu as putea sa cer o pozitie mult mai acida fata de cei care habar nu au si nu s-ar sinchisi sa inteleaga ce inseamna sindicat...Mai ales intr-o structura atat de sensibila ca a noastra.
Tinand cont si de faptul ca inca mai suntem printre cei care se ocupa cu siguranta statului, cu atat mai mult ar trebui acceptata ideea ca exstenta unui sindicat in acest sistem inseamna ceva.
Este adevarat ca se ignora importanta acestui sindicat. Se ignora tocmai pe considerentul ca nu se intelege ideea de sindicat iar oamenii sunt mult prea umili sa poata accepta ca pot spune si un "NU" hotarat in momentele in care ineresele lor sunt calcate in picioare in cel mai mizer mod. Tocmai atunci, cand "inghesuiala" este prea sufocanta pentru el insusi, din pacate, un om simte ce inseamna sa fie sprijinit de un sindicat. Pana atunci parca este menit sa arunce cu noroi... De ce oare ? lipsa de cultura ? Poate ! Nu apelez la judecati insa parvenitismul existent la anumiti indivizi din acest sistem este mult mai prezent decat respectul de sine si fata de ceilalti alaturi de care formeaza acest sindicat.

Ideea ca NOI suntem sindicatul se pare ca este inteleasa mai greu. Insa, datoria noastra este de a mentie o stacheta a respectului fata de aceasta idee... Si nu cred ca gresim, atat fata de noi cat si fata de dumneavoastra carora va reprezentam ineresele...
0 #44 Ștefan Teoroc 08-01-2014 00:09
Din pacate, AV reflecta o opinie care nu este singulara iar raspunsul meu a vizat intreaga categorie, nu un om.
0 #43 Xmann 07-01-2014 23:20
Domnule Stefan,personaj ul nu merita atata atentie,si nici intr-un caz un comentariu atat de lung ,ca nu pricepe si basta!
Puteti sa-i acordati oaresce circumstante,ca e aproape de pensie si toata viata lui s-a bazat doar pe muschi,cat despre intelepciunea senectutii la unul ca A. V. nu poate fi pusa in discutie...
0 #42 Ștefan Teoroc 06-01-2014 19:05
Dar tu ce rol vezi? Ca sindicatele sunt formate din oameni care se asociaza cu un tel, un scop, un interes. Din prima zi de serviciu pe 2014, toata lumea a preluat si dezbatut acest zvon. Ca se vor da banii de haine in ianuarie. Pot sa-l infirm cu toata taria. Bugetul pe 2013 se trimestrializea za, adica se imparte in felii de cate 3 luni. De aceea au fost solicitate in unitati sumele necesare. Dar anul asta avem o situatie mult mai complexa care include si o achizitie destul de consistenta de echipament. Nu stiu cate sanse sunt ca drepturile de echipare pentru 2013, sau o prima transa sa se achite in trimestrul I desi imi doresc acest lucru si voi face tot ce pot in acest sens. Dar sindicatele nu trebuie vazute ca entitati care pot face si totusi nu vor sau nu le pasa. Sindicatele suntem NOI, nu ei, altii. Nu noi am facut tara asta praf, nu noi ne-am batut joc de bugete, de resurse de fabrici si uzine.

Las-o mai moale cu retorica! Si mai las-o si cu MAI-ul. Ei au intrat in zona de criza intr-un anumit mod. Am obosit sa tot explic. Este singurul atu pe care MAI il mai are fata de noi. Normele lor au permis dintotdeauna plata restantelor la finele anului in curs. Noi am intrat in criza cu alte norme, pe care nu NOI le-am scris, ba chiar le-am schimbat in 2 randuri, atat cat am putut. De aceea puteti lua acum cu 1/3 mai multi bani ca in 2006-2008 pe norma de echipare. De la echiparea din 2006, pana in prezent, nu s-a mai realizat o alta echipare. Bugetele anuale cuprind doar fonduri pentru plata restantelor pe anul anterior.

Sunt 7 ani de cand se intampla asta si nu o vom putea schimba tocmai acum, in criza si este evident de ce: pentru a reusi plata atat a restantelor pe 2013 cat si a echipamentului pe 2014 (ca ex) ar trebui sa avem in bugetul pe 2014 un fond dublu fata de cel din anul anterior ceea ce nu se va aproba niciodata la nivel de Guvern. Nici la interne nu se intampla asa ceva. Insa ei au un ritm pe care il respecta de doua decenii, fara artificii introduse de minti crete si tot felul de directori generali si ministri care s-au perindat la coordonare.

Insa au si internele belelele lor. Daca tot ii iei ca model, de ce sa nu ii luam ca model pentru toate: sa renuntam la confidentialita te si fidelitate (actualizate), sa nu mai compensam dublu sarbatorile, sa platim salarii de merit la aceeasi smecheri care au apucat acest drept in 2009, sa permitem sanctiunea directa (fara comisie de disciplina), sa renuntam la Acordul pe transparenta si asa acceptam consultarea doar cand are chef MJ/ANP etc. Dar ne-am obisnuit cu binele care pare aici de cand lumea si parca am vrea doar tot ce au altii mai bun. Si daca nu avem, cine sa fie de vina? Sindicatele, logic...
---
In completare, cititi aici mediafax.ro/.../...
"Totodată, ministrul Afacerilor Interne a precizat că, tot pentru 2014, o preocupare a MAI va fi şi promovarea trimestrializăr ii bugetului instituţiei, astfel încât cea de-a doua tranşă a normei privind echipamentul să fie achitată în primul trimestru al acestui an. Oficialul MAI a arătat că măsura va permite plata lunară a sumelor aferente drepturilor de echipament, aşa cum se procedează şi în celelalte structuri din domeniul apărării şi securităţii naţionale."
---
Fiecare dupa cum ii tuna. "Plata lunara a echipamentului" . Alta belea. In care institutii se face asa, el stie.
0 #41 avram valentin 06-01-2014 15:06
sunt zvonuri de bani pe haine...oare cine ar trebui sa se ,,lupte,, pentru drepturi lasand ,,vrajeala,, cu legea ca, la celelalte instituti s-a putut sa se dea o parte fara mare tamtam...infint area sindicatelor ce rol are????sincer ....
0 #40 palmasul 03-01-2014 15:43
Ptr Raileanu....
Mai bine gardian .......de cat (editat) de puscarie.....si apropo am mai multa vechime ca tine in sistem si pentru faptul ca te cunosc prea bine am facut afirmatia.....
0 #39 raileanu 31-12-2013 16:24
faceti cinste titulaturii- gardian de penitenciare! nu va lasati! si nici macar nu ati implinit 30 de ani.Citez pe palmasul:
Bai nea Raileanu .......numele tau vine de la rai la anu......si la multi ani?
Te rugam sa ne lasi in pace......nu ai credibilitate nici la Br......dar la Gl.......dute pe pustiu de imbarligator ce esti......si apropo vezi ca sectia de arestati preventiv e la Gl.........
Armurierul (editat) si aventurii.....

Google Translate

Cauta in site

 • caterinca proasta ! 21.11.2017 09:58
  caterinca proasta de anp.. cred ca e gandita de (editat) blonde cu ...

  Read more...

   
 • Fpss 21.11.2017 00:27
  Eu nu inteleg un lucru, dacă toate sindicatele( BNS, CARTEL ALFA......) ...

  Read more...

   
 • politist de penitenciare 20.11.2017 22:57
  ''ceva mai grava''???adica ,ni se vor taia salariile???can d vom ...

  Read more...

   
 • eu 20.11.2017 22:11
  domnule ofiter,aici jos se face munca si la noi astia de jos apelati pentru ...

  Read more...

   
 • adrian. 20.11.2017 20:13
  multumesc pt raspuns / acum, mai mult ca niciodata credem ca ar trebui ...

  Read more...

Google AdS