www.snlp.ro Web analytics

Informare comisie paritara MJLC

Astazi la sediul MJLC, asa cum v-am anuntat, a avut loc sedinta comisiei paritare intre orele 14 si 18.

Participanti: d-nii Radu Buica (consilier MJ – se pare) si Ioan Bala (dir gen ANP), d-na Ioana Serban (sef DEA ANP), Teoroc si Neacsu (SNLP), Dumitrascu si Raileanu (FSANP) si Stupu.

Am inceput prin a solicita stabilirea cadrului in care functioneaza aceasta comisie. S-a stablit un termen concret pentru emiterea unui OMJ prin care se va stabili componenta comisiei, activitatea si finalitatea acesteia. Comisia va functiona in paralel cu intalnirile bilunare cu secretarul de stat stabilit de Ministrul Justitiei, pe tema elaborarii actelor normative.

Primul subiect dezbatut a fost solicitarea de suplimentare a bugetului ANP care trebuie inaintata MFP conform celor convenite la intalnirea cu ministrul si trebuie sa aiba o forma agreeata atat de adimistratie cat si de sindicate. Forma prezentata de ANP, insa, a fost departe de a intruni elementele care ar fi putut garanta acceptul nostru deoarece pleca de la ideea ca bugetul este suficient la capitolul Bunuri si servicii fiind necesar doar un plus de 10 mil (100 mld vechi) pentru aprovizionarea de iarna (!).

Discutia pe capitolul Bunuri si servicii a fost destul de ampla si aprinsa si este importanta deoarece stim toti despre datoriile imense ale unitatilor iar deficitul la cheltuieli materiale genereaza pierderi si la cheltuieli de personal asa cum s-a dovedit in ultima perioada. Ciudat a fost ceea ce a sustinut d-na Serban: ca unitatile si-au platit mare parte din datorii, ca sumele cerute de unitati nu sunt corecte ci umflate (fara a se preciza daca s-au luat vreodata masuri impotriva celor care gresesc), ca directorii economici nu stiu sa faca proiecte de buget, ca bugetul initial proiectat de ANP a fost exagerat de mare si ca ne descurcam cu mult mai putin.

Parerea noastra a fost ca afirmatiile d-nei Serban sunt comandate si la fel si materialele care se intocmesc. In argumentatia dumneaei au existat cateva sincope evidente care au creat suspiciuni. S-a mai afirmat ca fondul de salarii nu ajunge decat pentru 1/2 din luna decembrie 2009 si ca de aceea nu se achita restantele la echipament sau primele de vacanta pentru a pastra o garantie si a se putea acoperi tot necesarul de salarii. Am intrebat daca in solicitarea de suplimentare fonduri au fost trecute si sumele necesare pentru achitarea integrala a salariilor dar raspunsul a fost negativ.

Discutia la acest punct s-a incheiat cu propunerea sindicatelor de a se realiza o noua situatie care sa nu se raporteze la cheltuielile efectuate ci la necesar, la nevoile unitatilor si sa tina cont de toate facturile neplatite. Termenul pentru aceasta noua situatie este marti 28 iulie ora 16,00 cand se va reintruni comisia paritara in aceeasi formula pentru a reanaliza propunerea ANP in care se vor include si sumele pentru ore suplimentare.

In domeniul drepturilor salariale au fost notate urmatoarele solicitari ale sindicatelor la care marti 28 iulie se vor oferi raspunsuri concrete:

  • reacordarea primei de vacanta (in buget exista sume prevazute dar acordarea a fost suspendata printr-o adresa a ANP fara sa existe un act normativ in acest sens / sindicatele au aratat ca exista toate elementele pentru depunere de sesizari penale in cazul in care nu se renunta la acest abuz in serviciu)
  • plata restantelor la echipament (exista sume in buget dar se pastreaza pentru luna decembrie !)

La capitolul proiecte de acte normative au fost punctate cateva prioritati (metodologia de salarizare, cheltuieli de transport, consultanta juridica si despagubirile de risc) care se vor discuta la urmatoarele sedinte ale comisiei.

S-a discutat despre negocieri colective si s-a stabilit un termen (3 august 2009) pentru emiterea unui OMJ in vederea desemnarii echipei de negociere a Contractului colectiv si de modificare a Acordului colectiv.

S-a trecut pe ordinea de zi viitoare a comisiei o analiza a prevederilor aplicate in mod neunitar in unitati si identificarea unor metode prin care aceasta deficienta se poate solutiona. S-au amintit mai multe probleme cum ar fi Norma 12 B dar am insistat pe pontajele limitate la 12 ore si a modului in care sunt consemnate in acestea recuperarile. S-a acceptat ca aceasta din urma problema se poate solutiona simplu printr-o nota de interpretare trimisa in unitati si vom presa ca aceasta nota sa se trimita cat mai urgent avand in vedere faptul ca singura metoda de compensare a muncii suplimentare este recuperarea cu timp liber.

La capitoul concursuri au fost stabilite urmatoarele:

  • cel tarziu pana la data de 1 septembrie 2009 se vor finaliza toate materialele de resurse umane (se pare ca sunt gata doar 47 de dosare din cele 102 – cati candidati admisi sunt) si se vor emite ordinele de numire de catre Ministrul Justitiei cu data de 1 septembrie. Influenta financiara este de aprox 100 mii lei lunar pentru cei 102 noi ofiteri.
  • pana in luna octombrie 2009 se vor finaliza procedurile pentru concursul de ocupare a 552 de posturi din sursa externa, iar in perioada nov-dec se va finaliza concursul urmand ca angajarile sa se faca in decemrie 2009 cu influenta pe bugetul din 2010 (cu exceptia normei de hrana din luna decembrie care trebuie luata in calcul la solicitare de suplimentare a bugetului).

 

Stefan Teoroc
Presedinte S.N.L.P.
Presedinte F.S.A.P. PUBLISIND

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)