www.snlp.ro Web analytics

Ce pret are asistenta medicala… gratuita?

Money for healthcareCand spunem ca avem statut special, acceptam riscurile specifice ocupatiei dar asteptam si compensatiile speciale prevazute de lege. In ultimii ani, insa, parca a dat intr-unii strechea excesului de zel si a cautarii de motive pentru a elimina tot ce mai avem ca drepturi active inca, in temeiul legislatiei speciale. O parte din drepturi le-a taiat Boc pentru tot sectorul bugetar, dar nici guvernul Ponta nu se risca la o respectare a Codului muncii.

Insa multe dintre belele ni le-am facut singuri. Ne-am dat noi seama de vreo doi ani incoace ca popotele functioneaza ilegal, ca asistenta medicala se compenseaza gresit, ca se exagereaza cu deconturile de chirie si transport, ca centrele de pregatire trebuie inchise sau scoase de sub umbrela unitatilor si asa mai departe.

Aniversam un an in scurt timp de cand am sesizat cu privire la riscurile privind blocarea acordarii dreptului la asistenta medicala in urma unui audit intern. De atunci situatia a trecut de la extaz la agonie, deci mai degraba a involuat. S-a lucrat la proiectul de modificare a HG 1996/2004 cat sa linistim auditul si alte spaime, ministerul a imbratisat forma finala a proiectului agreata cu sindicatele si a lansat actul la avizare la MFP, MM si MS.

Nu stim sigur de ce aveam nevoie de toate avizele acestea cand opinia celorlalte ministere in ceea ce ne priveste este destul de clara iar impactul bugetar trecut in proiect era zero. Cert e ca de la toate ministerele ne-au venit avize negative (refuz aviz MM, refuz aviz MS) pe motiv de impact si tratament discriminatoriu fata de alti bugetari (!). Iar directorul general al ANP, dupa ce s-a trezit cu trei astfel de placinte alterate pe masa, este in dificultate. Ce facem in continuare? SNLP a cerut refacerea proiectului aratand de ce multe dintre considerentele care stau la baza avizelor nu sunt fundamentate corect. Prin urmare asta s-a si facut, un nou proiect. Pana atunci, i-am solicitat directorului general ANP sa nu permita blocarea acordarii drepturilor:

 

Nr. 97/SNLP/24.04.2014

Catre

Directorul General al Administratiei Nationale a Penitenciarelor
Domnul comisar sef de penitenciare Catalin Claudiu BEJAN

Stimate domnule director general

 

Va rugam sa nu dispuneti transmiterea in unitatile subordonate a unor instructiuni privind interpretarea unitara a opiniilor emise de diferite structuri privind acordarea dreptului la asistenta medicala pentru personalul din sistemul penitenciar, avand in vedere situatia sensibila in care ne aflam in prezent, care poate atrage implicarea ANP intr-o serie de procese cu impact bugetar negativ.

 

Opiniile la care facem referire sunt exprimate in cadrul unor rapoarte sau adrese de catre reprezentanti din ANP (audit) in urma unor verificari efectuate, dar si din alte ministere ca urmare a solicitarii de catre ANP a avizelor necesare aprobarii modificarii HG 1996/2004, act normativ care reglementeaza acordarea dreptului in discutie, iar respectivele pareri orienteaza interpretarea prevederilor legale in sens negativ, riscand producerea unor prejudicii personalului din penitenciare prin blocarea decontarii medicamentelor necompensate si a ochelarilor.

 

In argumentarea pozitiei SNLP aducem o situatie similara, respectiv cea a deconturilor stomatologice care in anumite unitati dar si la nivel de aparat central au fost subiectul unor interpretari alambicate orientate pe criterii de austeritate bugetara si care au generat situatii conflictuale sau chiar procese. Referitor la acestea din urma trebuie mentionat faptul ca la Penitenciarul Miercurea Ciuc, o astfel de interpretare conform careia chiar daca un serviciu medical este prevazut de Contractul-cadru fara insa a a se stabili un procent concret al coplatii, acesta nu este decontabil, a dus la imputarea unui procent de 80% din sumele decontate, pentru ca ulterior recuperarii sumelor, unitatea sa piarda procesele, interpretarea clara a instantei aratand ca HG 1996/2004 nu stabileste ca trebuie prevazute procente de coplata ci doar ca serviciile trebuie prevazute in Contractul-cadru (atasam o decizie de imputare si o sentinta cu precizarea ca intre timp au fost obtinute si sentinte definitive si irevocabile, situatia mentionata afectand un numar mare de salariati).

 

Va punem la dispozitie un extras din sentinta 5303/17.12.2013 a Tribunalului Harghita care arata ca devenim din ce in ce mai vulnerabili, ca sistem, in fata unor interpretari care nu au decat rolul sa elimine unul cate unul, toate drepturile speciale care ne-au mai ramas, in timp ce instantele de judecata au o cu totul alta opinie, dand castig de cauza salariatilor care asteapta acum sa recupereze ceea ce le-a fost in mod gresit imputat ca drept necuvenit:

 

„Scoaterea” din contractul-cadru a unor servicii medicale justificat pe considerentul ca nivelul decontat din fondul national unic de asiguriri sociale de sanatate este mai mic sau ,,0″ este nejustificata, o astfel de interpretare golind practic de continut reglementarea legala, creandu-se astfel premisa lipsirii de un drept prevazut de lege, in baza unei interpretari restrictive care practic excede prevederilor legale.

 

Nivelul coplatii nu echivaleaza cu existenta sau inexistenta serviciului medical prevazut in contractul-cadru. Dispozitiile art. 3 din HG nr. 1996/2004 fac referire doar la necesitatea ca serviciul medical si fie prevazut in contract, nefiind important procentul coplatii. (…)

 

Avand in vedere cele prezentate instanta apreciaza ca reclamantului nu i se poate imputa o suma cu titlu de decont lucrari stomatologice, din moment ce lucrarile stomatologice pentru care s-a efectuat decontul initial de catre parat au fost si sunt cuprinse in prevederile Contractului-cadru aplicabil la data solicitarii si acordarii decontarii, aceasta suma nefiind acordata in mod necuvenit.

 

Imprejurarea ca paratul nu are fonduri din care sa achite aceste lucrari stomatologice nu constituie un motiv pentru recuperarea sumei, deoarece legea prevede acest drept al reclamantului, nefiind culpa acestuia ca nu exista fonduri in acest scop.>

 

Din aceste considerente suntem de parere ca opiniile la care facem referire la inceputul adresei de fata, au o relevanta discutabila avand in vedere faptul ca nu vizeaza specificul functiei publice cu statut special ale carei prerogative sunt exercitate de catre personalul din penitenciare si reprezinta pareri exprimate de salariati care probabil detin cunostinte mai putin aprofundate in domeniul penitenciar. In acest sens, va solicitam o temporizare pana la clarificarea situatiei prin modificari legislative corespunzatoare, menite sa elimine aspectele echivoce din reglementari. totodata va rugam sa folositi in sustinerea modificarilor propuse la HG 1996/2004 sentintele civile mentionate, care pot fi obtinute prin intermediul DCEAN ANP.

 

Cu privire la solicitarile SNLP transmise prin prezenta adresa va rugam sa ne transmiteti punctul dumneavoastra de vedere, in vederea orientarii corecte a demersurilor noastre ulterioare.

 

Cu deosebita consideratie

Stefan Teoroc

Presedinte SNLP

5 COMMENTS

  1. Daca se va intampla si asta trebuie sa iesim in strada,la secretariatul guvernului nu s-a aplicat legea dlui Boc de a nu se mai acorda prime de vacanta,ei au luat pana acum si in prezent statul ia actionat in inmstanta sa recupereze banii,iar noua vor sa ne taie si drepturile legale.o sa ne stirgam sus si tare neajunsurile din stada,altfel nu se mai poate.

  2. Felicitari sindicatului pentru acest demers, este adevarat in privinta decontarii serviciilor medicale exista foarte multe interpretari abuzive a legii si regulamentelor.Din pacate in privinta sistemului de sanatate romanesc este o nebuloasa in intregimea sa, cata vreme nu este stabilit intr-o maniere clara in lege ce inseamna pachet minimal de asigurari de sanatate, ca sa stim de unde pornim restul este…Nu am inteles niciodata de ce se deconteaza doar lentilele de la ochelari in conditiile in care si ramele au TVA 9% ca si medicamentele?!La fel nu am inteles de ce s-a generalizat ca nimic din ce are TVA 24% nu se deconteaza in conditiile in care cu TVA 24% este serul pentru dizolvat un antibiotic injectabil sau chiar seringa in sine sau branula pt. tratament intravenos?!

  3. Domnul Stefan, stiti ceva de locurile la frecventa redusa din cadrul Academiei de Politie pentru penitenciare, nu se poate face nimic?

  4. Sa vedeti la Galati cum un inginer din combinat…..ajuns peste noapte director economic……a inventat factura….
    A stat 15 ani ascuns prin toate locurile posibile si acum interpreteaza dupa cum vor muschii lui…..ca vezi doamne (editat) daca nu e si fudul, parca nu e ……

  5. 😳 Am impresia ca am inebunit in tara asta de dragul economiilor ca sa aiba baronii ce cheltui,nu mai acordam drepturile legale de care s-a beneficiat chiar si pe timpul lui Boc taie tot,conducerea ANP si varul dlui Ponta de la MJ sa-si bage mintile in cap ca sa venim la ei sub geam si nu o sa plecam pana nu pleaca ei ,ce tupeu,pai cum se mai respecta o lege organica 293/2004 in care assitenta medicala este gratutita si beneficiem de proteze …etc. Eu m-am saturat de astfel de oameni la conducere care stiu doar sa taie fara sa dea nimik.DIP si dna Ani de la audit sunt foarte slabi din punctul meu de vedere si cauta cu disperare sa puna ceva de taiat pe masa sefilor,avem atatia oameni si servicii de control incat te doare capul,ia banii degeaba.

Comments are closed.

error

Ți-a plăcut acest articol? Ajută-ne cu un Like :)