www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Intalnire sindicate-MJ. S-au gasit banii de haine

polls hidden money 2340 431828 answer 2 xlargeConform strategiei comune SNLP-FSANP finalizata miercuri 9 iulie 2014, in cursul zilei de ieri toate sindicatele afiliate FSANP, toate Filialele SNLP, precum si sindicatele din sistemul penitenciar afiliate PUBLISIND au transmis prin email si fax o Nota de protest elaborata de organele de conducere SNLP-FSANP, catre Ministerele Justitiei, Finantelor, Muncii, catre Secretariatul General al Guvernului si catre ANP.

Nota de protest a fost conceputa ca prima etapa a planului de actiune, cu rol de asigurare a transmiterii problemelor din sistemul penitenciar la toate nivelurile precum si cu efect de presiune asupra factorilor decidenti, aratand determinarea sindicalistilor din penitenciare de a incepe protestele pe termen nelimitat in cazul nesolutionarii revendicarilor din Nota de protest. In calendarul actiunilor conceput in faza de proiect si pregatit pentru aprobarea de catre organele de conducere ale SNLP-FSANP, au mai fost cuprinse conferinte de presa, actiuni de protest organizate saptamanal in cate o unitate si un miting de amploare la Bucuresti in fata MJ-MFP.

In paralel cu aceste pregatiri, asa cum am informat anterior, SNLP-FSANP au solicitat o intalnire cu Ministrul Justitiei (planificata si produsa astazi la ora 9,30 conform anuntului facut ieri) iar SNLP prin Presedintele Blocului National Sindical a stabilit o intalnire cu dna Aurelia Cristea ministru delegat pentru dialog social (planificata si produsa ieri la ora 15,00).

In cursul intalnirii de ieri cu dna Aurelia Cristea, presedintii SNLP si BNS au explicat pe larg problemele cu care se confrunta salariatii din penitenciare. La intalnire a participat si dl Mircia Giurgiu (fost deputat si lider in cadrul BNS) actualmente consilier al dnei Cristea. Dna ministru avea in fata o mapa consistenta cu note de protest primite din penitenciare conform planului nostru de actiune si a cerut detalii cu privire la anumite aspecte. Intalnirea a fost una aplicata si focusata pe probleme specifice. La finalul intrevederii a fost contactat Ministrul Justitiei care a confirmat ca in cursul diminetii de vineri 11 iulie 2014 va avea o intalnire cu Ministrul de Finante pentru a obtine fondurile necesare platii echipamentului, urmand o intalnire cu liderii sindicali din penitenciare.

Astazi la ora 9,30 SNLP reprezentat prin presedinte si primvicepresedinte (Mihaela Neacsu) si FSANP reprezentat tot de doua persoane, au intrat impreuna cu directorul general ANP la intalnirea cu Ministrul Justitiei. Lucrurile au fost prezentate exact in starea lor naturala. Ministrul a aflat despre o alta latura a sistemului penitenciar, credem noi, la fel cum a aflat ca sindicatele nu isi doresc sa perturbe activitatea ci dimpotriva sa o echilibreze, avand si solutii in acest sens. Am explicat dlui Cazanciuc faptul ca era atat de simplu sa nu ajungem in acest punct de conflict. Ministerele trebuiau pur si simplu sa-si respecte angajamentele si sa achite restantele salariatilor, nimic mai mult.

Sistemul penitenciar este un sistem cu probleme mari si complexe. Parte dintre acestea necesita proiecte de anvergura insa multe pot fi solutionate intern. Neplata banilor pentru echipament a fost picatura care a umplut paharul si a facut ca toate celelalte neajunsuri sa iasa la lumina cu furie dar si cu deznadejde. Se munceste din greu si cu foarte putine resurse. Drepturile au fost traumatizate unul cate unul. La poarta tarii asteapta sa intre 12.000 de detinuti pe care statele europene ar vrea sa ni-i livreze de maine dar "noroc" ca nu avem unde sa-i cazam. Implicarea MJ in domeniul penitenciarelor nu imbraca forme concrete iar aceasta alimenteaza scepticismul maselor cu privire la existenta unui aport real. Este nevoie de mai multa comunicare si transparenta

Ministrul Justitiei a ascultat atent expunerea sindicatelor si dupa ce a oferit un raspuns generic, a continuat cu precizarea ca in urma cu jumatate de ora a avut intalnirea cu Ministrul Finantelor si a obtinut fondurile necesare pentru plata echipamentului restant. Din cele descrise de dl ministru, intalnirea cu omologul de la finante nu a fost tocmai o sueta la o cafea ci dimpotriva pe masa a fost pus armament greu, insa nu vom intra in detalii. Important este rezultatul. ANP a transmis deja decizia conform careia luni unitatile vor primi sumele necesare platii transei II din echipamentul restant pentru 2013. 

Personal, i-am marturisit ministrului ca obtinerea fondurilor este mai degraba o surpriza deoarece toate semnalele primite indicau imposibilitatea identificarii sumelor intr-un buget al Romaniei care nu sta nici pe departe atat de bine cat se estima pentru perioada asta si totodata l-am informat ca avand in vedere aceasta perspectiva precum si toate celelalte probleme de sistem, sindicatele au derulat pregatiri pentru actiuni si ramane de vazut daca faptul ca se platesc banii de echipament va fi de natura a stopa sau amana actiunile aceasta urmand sa fie o decizie comuna a organelor de conducere SNLP-FSANP. Ministrul Justitiei a opinat ca desfasurarea unor proteste care sa atraga atentia asupra sistemului nostru poate avea si efecte negative si a indemnat la o gestionare echilibrata a situatiei.

Venind in intampinarea problemelor expuse de sindicate, Ministrul Justitiei s-a angajat sa fie mai prezent printre noi si astfel sa ajute solutionarii mai rapide a unor probleme, cu atat mai mult cu cat are in coordonare directa sistemul administratiei penitenciare. Astfel, a anuntat ca in fiecare luna, de regula in ultima saptamana, va participa la sedinte in ANP si/sau in MJ dar si ca va efectua vizite in unitati. Acest anunt nu poate decat sa ne bucure deoarece permite un dialog direct si deschis fara trepte ierarhice intermediare si eventuale nuantari in bine ale problemelor grave. 

Ministrul a luat act in detaliu de numarul mare de ore suplimentare si de suprasolicitarea personalului. Ca urmare a acestei probleme dar si afirmatiei conform careia Ministrul Finantelor recomanda economii la cheltuielile de personal am aratat ca subfinantarea este absolut neproductiva avand un impact mai degraba negativ asupra bugetului de stat prin faptul ca se incearca completarea bugetului prin venituri proprii care se obtin cu greu avand resurse umane limitate. Personalul disponibil este "intins" la maxim intre activitati multiple rezultatul fiind un numar enorm de ore suplimentare care trebuie compensate afectand tot bugetul statului. Un alt efect se materializeaza si in numarul mare de sesizari ale comisiilor de disciplina, sanctiuni sau testari psihologice care indica din ce in ce mai multe cazuri de salariati care nu pot utiliza armament.

Privitor la problema lipsei de personal si a necesitatii echilibrarii statelor de functii intre unitati, precum si la celelalte probleme interne, s-a stabilit organizarea unei intalniri la nivel ANP pentru demararea urgenta de demersuri si solutionarea lor. Referitor la statutul special, am propus ministrului sa se opteze pentru varianta ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii 293/2004 si nu pentru varianta unei legi noi care prezinta riscul unor modificari nedorite la nivelul comisiilor din Parlament. Ministrul ne-a informat ca proiectul este in continuare ajustat la Directia elaborare din cadrul MJ urmand sa primim in curand textul final si ca va avea in vedere evitarea unor interventii care pot fi nefavorabile personalului ori sistemului.

Nu in ultimul rand am fost informati ca ordinul ministrului privind popotele se afla in mapa cu documentele care asteapta semnatura ministrului si urmeaza sa fie aprobat in cel mai scurt timp pentru a reusi redeschiderea acestora in unitatile in care au fost inchise. 

 

Stefan Teoroc - Presedinte SNLP/PUBLISIND

 

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Comentarii

0 #51 Ștefan Teoroc 24-07-2014 18:53
NU este rea intentie, am explicat. Am luat act si gestionam. Acum este o etapa, urmeaza altele. Oamenii decid
0 #50 generatia anonima 24-07-2014 17:28
Va multumesc Domnule stefan teoroc ca ati sters comentariul meu,ma simt bine.
0 #49 RADU HILOHE 23-07-2014 06:06
Toti avem de decontat cite ceva in viata,banuiesc ca si domnul Movila are ceva pe suflet,ca de altfel noi toti
Lucrator cu vechi state de servicii,multa experienta-dar toate au un final.
Oricum eu am avut un mic conflict cu dumneavoastra,a veam dreptate atunci/dar nu ati jucat frumos, ati avut grija sa ma puneti bine..... la stapin.
Ulterior am fost si eu ajutat sa ies din conflictul creat practic de dumneavoastra.
Sa fiu transant,nu va port pica domnule Movila,dar nici nu va am la inimioara.
Mai veniti pe aici/va asteptam cu drag..........
0 #48 cornel 22-07-2014 09:47
Citez pe sinistratul:
Pe Movila nu i-l schimba nimeni pentru ca tot timpu a jucat la doua capete si a executat dispozitiile si interesele smecherilor in teritoriu.Omul cu maciuca.

Bada, il schimba viitorul deoarece daca nu ies treburile la alegeri cum vor ei (conducerea anp) vor fi scosi la pensie fortata.
Mai rabda un pic si vei vedea ca el si ,,nepotii lui" vor disparea dupa functii.
0 #47 RADU HILOHE 22-07-2014 05:35
Practic aceasta rotatie a cadrelor ,se face pe aici,prin sud-estul tarii,unde oamenii nu prea au alternative.
Sunt si mai saraci si mai ascultatori si mai speriati de ce se poate petrece in continuare.
Nu ne putem compara cu Ardealul,unde posibilitatile de a munci si in alta parte sunt mult mai vaste.
Prin zona asta,unde crivatul are un cuvint greu de spus,oamenii sunt mai timorati,se conduc unitatile folosind ca metoda de descurajare TEAMA,care se regaseste la tot pasul.
Muncim din inertie,avem grupa de interventie cu atributiuni limitate,caci nimeni nu-si asuma raspunderea ca aceasta sa intervina conform manualului.
Toti factorii cu putere de decizie sunt de negasit in situatii limita.
Greu se va ajunge la mai bine,mai pleaca 5 lucratori pe la casele lor si sa vezi ore suplimentare cu vagonul nu cu alt atelaj.
Presiunea creste ,dar prin setarele anp-ului figuram ca avem destui lucratori.
Am spus bine----SUNTEM SARACI.
0 #46 sinistratul 21-07-2014 19:14
Pe Movila nu i-l schimba nimeni pentru ca tot timpu a jucat la doua capete si a executat dispozitiile si interesele smecherilor in teritoriu.Omul cu maciuca.
0 #45 Teapa 20-07-2014 21:07
Dar pe Movila nu-l mai schimba nimeni fratilor,numai nebunii face inhaitat cu unii de prin teritoriu si nu se ia nici-o masura.
0 #44 generatia anonima 19-07-2014 09:08
Citez pe Stefan Teoroc:
Pentru "un om" (comentariu sters): am mai spus ca voi veni; insa nu vin in lipsa persoanei in cauza; problemele trebuie dezbatute, parerile confruntate; un comentariu nu valoreaza cat parerea majoritatii; sunt deosebit de atent la problema si o vom rezolva intr-un fel; in acel fel care respecta in primul rand interesul colectivitatii din acel loc; nimic din ceea ce a fost sesizat nu se ignora.

De ce nu dezbatem acest subiect aici?
Si chiar cunoastesti Domnule Stefan ca nu e numai o parere.Cautati solutii repede, altfel se intelege altceva.Eu tin la acest sindicat.
0 #43 RADU HILOHE 18-07-2014 22:27
Mutare neinspirata domnule Popescu in aceste momente.
Dumneavoastra veniti si constatati numiti un om pe o functie si apoi plecati dar noi raminem sa ne chinuim in continuare.
Problemele sunt mult mai acute,care necesita mult dialog si transparenta.
Stim ca notiunea de sindicat nu va face mare placere dar veti fi nevoit sa discutati si cu acesta.
Stim ca sunteti informat cu ce se mai intimpla prin curte pe la noi/dar procentajul care ajunge la urechile dumneavoastra este destul de scazut.
Sa vedem unde ne va duce trecerea timpului/la bine sub nici o forma.
0 #42 RADU HILOHE 18-07-2014 22:08
Schimbari pe banda rulanda in penitenciarele TICHILESTI,GALA TI SI BRAILA.
Vor fi acestea benefice unitatilor mentionate mai sus?
Ma indoiesc,cel putin la Galati se refac niste grupuri de interese.
Va aduc aminte domnule Ionescu ca ati plecat de la Galati cu o trimitere la parchet a subsemnatului fara sa fiu anuntat.
Ulterior am primit NUP.
Atunci s-a tabarit pe mine ca un infractor cu intentii de evadare.
Se facuse o axa formata din Burlibasa-Iones cu si Cristian Alexandru.
Acum aveti posibilitatea sa ma trimiteti la parchet cu o plingere foarte bine betonata cu ajutorul domnului jurist, care incearca sa invrajbeasca cele doua sindicate.
O eventuala debarcare a sindicatului la ANP se va lasa cu lucruri urit mirositoare.
Dar sa dam dovada de buna crestere si sa uram bun venit domnului IONESCU MITICA.
0 #41 vreau si eu chirie 18-07-2014 13:00
Cred ca corect ar fi sa se scoata din ordinul ministrului referitor la chirii sintagma : "sa nu fi instrainat o locuinta de cand a fost incadrat in sistem "deoarece unii si-au achizitionat locuinte cand nu se acorda plata chiriei ...si vom vedea atunci cine si-a cumparat imobil de nevoie si cine sia cumparat de dragu de a fi proprietar....
0 #40 un agent 17-07-2014 23:41
Multumesc pentru raspuns! Aveti dreptate, cred ca e greu de obtinut, dar la cati bani se fura in tara asta, si cati se cheltuie cu"altii" :-) sa speram ca o sa se poata acorda peste cativa ani, si ma gandeam sa nu "il pierdem", cand o sa intre noul statut.
0 #39 Ștefan Teoroc 17-07-2014 22:17
Pentru "un agent": urmaresc demult acest subiect si chiar eu am sugerat ca raspuns la un comentariu anterior, documentarea din procese pierdute de colegii din politie / exact la trimiterea ta ma refeream / nu am nimic impotriva sa dezbatem acest subiect insa ce articol sa putem face din asta? Este un drept pentru a carui aplicare e nevoie de bani / de multi bani. Ce as putea sa spun despre sansa de a obtine bani IN PLUS, cand bugetul nu acopera integral salariile si sunt presiuni pentru diminuare cheltuieli existente?
0 #38 Ștefan Teoroc 17-07-2014 22:03
Pentru "un om" (comentariu sters): am mai spus ca voi veni; insa nu vin in lipsa persoanei in cauza; problemele trebuie dezbatute, parerile confruntate; un comentariu nu valoreaza cat parerea majoritatii; sunt deosebit de atent la problema si o vom rezolva intr-un fel; in acel fel care respecta in primul rand interesul colectivitatii din acel loc; nimic din ceea ce a fost sesizat nu se ignora.
0 #37 un agent 17-07-2014 11:59
Domnule Stefan Teoroc propun sa dezbatem intr-un nou subiect prevederile Art 38 ali1 si sa facem ceva mai mult. Ne putem inspira si de aici : prolex.ro/.../...
0 #36 Ștefan Teoroc 16-07-2014 22:16
Pentru "un agent": au intentionat sa punem procese pe rol insa deja pe rolul instantelor se afla astfel de procese pentru colegi din politie fara insa sa existe o solutie pozitiva. Dreptul nu se poate activa in conditii de criza decat cu foarte mare greutate. Desi multi spn ca se constituie ca alternativa la chirie el de fapt se adauga, cat timp dreptul la chirie se mentine activ. Destul de complicat. A intrat in categoria depturilor nascute moarte cum le spunem noi, cum este si despagubirea de risc. Incercam cu greu sa resuscitam dreptul la consultanta juridica, insa e nevoie de buget. Iar povestea cu bugetul si cu impactul financiar al unor modificari este lunga si mi-e greu sa o expun intr-o suflare. Inclusiv azi ne-am certat in consiliul de conducere pentru un impact bugetar calculat razna. Adica daca acum un drept se acorda gresit si beneficiaza de el 10 oameni iar noi cerem modificarea ordinului ca sa fie clar si sa ia toti cei 100 de oameni conform legii, atunci impactul modificarii ordinului va fi prin comparatie cu ce e in prezent, adica 90 de oameni in plus si se va respinge pe criterii de austeritate. Noi spunem ca un astfel de impact este calculat gresit insa ne luptam cu morile de vant.
0 #35 agent tepuit 16-07-2014 17:58
Sa reducem cheltuielile de personal???Cine a zis,matracuca aia care traieste in alt spatiu???Pentru detinuti nu se fac reduceri de cheltuieli???De fapt,asta e politica guvernului rosu,la fel de penibil ca si cel portocaliu!!!Am scapat de dracu'si am dat de frate-sau!
0 #34 un agent 16-07-2014 17:04
Citez pe Stefan Teoroc:
Nu se elimina niciun drept din cele prevazute in statut / am cerut sa fie mentinute inclusiv cele suspendate expres prin legi tranzitorii

Multumesc! Dar o sa fie vreodata acordat acest drept Art38 ali1? Daca cer acest drept, si ma adresez instantei, pentru ca nu mi se acorda? Nu se poate rezolva nimic? Ma scuzati ca va pun astfel de intrebari, dar ma gandesc , ca nu s-ar putea da un ajutor pentru colegii care au rate si nu au beneficiat de acest Art 38 ali1?? :-)
0 #33 Ștefan Teoroc 16-07-2014 16:37
Nu se elimina niciun drept din cele prevazute in statut / am cerut sa fie mentinute inclusiv cele suspendate expres prin legi tranzitorii
0 #32 un agent 16-07-2014 16:04
Domnule Stefan Teoroc as dori sa stiu daca in noul statut se regasesc prevederile care sunt in Art.38 ali 1 din Legea 293, sau alte drepturi referitoare la acest Art. 38 ali 1. Va multumesc!
0 #31 Ștefan Teoroc 15-07-2014 23:49
Nu avem o interpretare oficial si finala / lucram la asta / textul legii 94/2014 care modifica OUG 8/2009 prevede expres personalul angajat pe baza de contract individual de munca / art I pct 2 al 2 vbeste despre institutii publice dar la final face din nou referire la contractuali / vom avea in scurt timp o interpretare clara / oricum, dincolo de interpretari, ca si in cazul ordonantei cu majorarile, totul sta in buget iar rectificarea care urmeaza nu se anunta optimista / atunci cand MFP ne-a aprobat mai de voie mai de nevoie banii de haine, au transmis totodata si un avertisment - sa facem tot ce putem pentru a reduce cheltuielile de personal / ceva ma face sa nu sper la prea multi bani / vom continua sa luptam pentru mai bine dar este bine sa traim ancorati in realitate
0 #30 aXY 15-07-2014 15:21
DOMNULE TEOROC CARE ESTE SITUATIA EXACTA SI CARE ESTE PUNCTUL DE VEDERE AL SINDICATULUI CU PRIVIRE LA VOUCHERELE DE VACANTA?PRIMIM SAU NU?VA MULTUMESC!
0 #29 Tepes 15-07-2014 00:21
Sincere felicitari SNLP.Ma bucur sa vad ca cel mai mare sindicat din sistem cand ia atitudine este bagat in seama.Felicitar i !
0 #28 Ștefan Teoroc 14-07-2014 21:54
Pentru "fara nume" (comentariu sters): am retinut solicitarea. Voi veni acolo.
0 #27 florin alex 13-07-2014 21:19
pe cand OMJ-ul de aplicare a OUG 37? O sa se asemene cu OMAI sau cu d569? :-* 8) :o

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 22:20
  nici una nici alta, integral :) / putin mai specifica intrebarea si ...

  Read more...

   
 • Anton 12.12.2017 22:10
  Din legea 284 - salarizarea - se mai aplica ceva in luna decembrie, sau ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:02
  nu numai din cauza normei se ia mai putin la escorte ci si din pricina ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:00
  inca nu se aplica noua legislatie integral / cf art 38 din L153/2017 ...

  Read more...

   
 • sindicalist 12.12.2017 18:01
  la punctele de lucru nu se poate acorda norma de hrana?pentru ca venim ...

  Read more...

Google AdS