www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Limita de viteza pentru ANP si MJ: 20 luni/ordin. Redeschiderea popotelor

snail-mailIn luna ianuarie 2013 Curtea de Conturi a Romaniei emitea decizia prin care se constatau nereguli privind activitatea popotelor din ANP si unitatile subordonate, stabilind termene pentru rezolvare. Intr-un ritm deja consacrat ANP si MJ au rezolvat problema. A fost nevoie de un an si opt luni, precum si de nenumarate intalniri, petitii si blocaje, pentru a se aproba o simpla modificare a unui ordin de ministru. 

Inca din februarie 2013, SNLP a cerut mentinerea popotelor deschise in toate unitatile avand in vedere faptul ca CCR nu a impus acest lucru ci doar o corectare a cadrului normativ, insa multe unitati au ales sa nu isi asume eventuale sanctiuni ulterioare (mai mult imaginate decat cu baza reala) si au desfiintat popotele pentru personal fara sa identifice solutii alternative pentru servirea mesei; nici catering, nici spatii anume destinate, cu dotari pentru incalzirea mancarii aduse de acasa.

Salariatii au fost nevoiti sa se descurce cumva, aducand cu ei propriile alimente care trebuie supuse controlului prin iradiere cu raze X (radiati ionizante). Este drept ca studiile de specialitate infirma riscul asupra organismului uman al ingerarii de alimente astfel iradiate insa avand ca referinta o cantitate de radiatii normala, sporadica si nu acumularea zilnica. Dincolo de radiatii, conditiile in care multi dintre salariati servesc masa (daca reusesc) in timpul serviciului, sunt mai mult decat improprii, ca sa nu folosim termenul inumane.

Pauza de masa este in majoritatea cazurilor doar un concept, iar lipsa de resurse umane genereaza situatii in care asa cum am aratat si in alte articole, functionarii publici cu statut special nu reusesc sa obtina o mica pauza in serviciu (paza perimetrului), pentru odihna regulamentara sau pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, iar despre pauza pentru servirea mesei nici nu se mai poate discuta. Si vorbim despre un serviciu de 13 ore continuu, inclusiv noaptea.

Dupa 20 de luni de asteptare a unor reglementari, acum am solicitat informari din unitati conform carora toate popotele desfiintate sa fie de urgenta redeschise altfel nu poate fi decat rea-intentie si aceasta va fi sanctionata.

Documente atasate

 

Acest articol a fost arhivat. Din acest motiv, nu puteți posta comentarii noi.

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 22:20
  nici una nici alta, integral :) / putin mai specifica intrebarea si ...

  Read more...

   
 • Anton 12.12.2017 22:10
  Din legea 284 - salarizarea - se mai aplica ceva in luna decembrie, sau ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:02
  nu numai din cauza normei se ia mai putin la escorte ci si din pricina ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:00
  inca nu se aplica noua legislatie integral / cf art 38 din L153/2017 ...

  Read more...

   
 • sindicalist 12.12.2017 18:01
  la punctele de lucru nu se poate acorda norma de hrana?pentru ca venim ...

  Read more...

Google AdS