www.snlp.ro Web analytics

Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Norme de schimbat sau de aplicat - partea I

copyrightchangesCum spuneam in articolul anterior, 2014 se termina in rapait de tobe. Ordonante, legi, ordine, decizii, acorduri... Toate se schimba acum. Parca am vrea ca in 2015 sa intram cu alt tonus. Nu doar cu un echipament nou care desi a fost mult blamat acum este purtat cu mandrie, avand o calitate corespunzatoare. In cadrul unui articol complex fragmentat in mai multe parti vom posta tot ce se afla acum in dezbatere in vederea modificarii sau aplicarii.

Proiectul de modificare a Legii nr. 293/2004 (statutul special): Elaborat la nivel ANP, modificat de MJ, ajustat din nou de ANP si sindicate, acum se afla pe masa ministerului pentru, probabil, o ultima intalnire. In urma cu doua saptamani la nivel MJ a fost constituit un grup de lucru format din MJ, ANP si sindicate, in care a fost reluata articol cu articol legea urmarind modificarile propuse pana in prezent in proiect si facand ajustari finale.

Desi proiectul se afla in discutii de mult timp, inca se primesc reactii si propuneri din teritoriu. Atasam varianta actuala a proiectului aflat aproape de faza finala a trimiterii spre avizare in vederea depunerii la Parlament.  Va invitam sa cititi atent articolele pe care le considerati relevante si sa transmiteti ultimele observatii care mai pot fi luate in considerare in vederea discutarii cu MJ/ANP. In prezent se poarta discutii aprinse pe tipurile de munca si pe tipurile de compensare/spor. Chiar daca sporurile sunt suspendate temporar prin alte act normative trebuie sa avem in vedere situatia in care acestea se vor reacorda si sa reglementam corect in actul normativ pentru a evita inaplicabilitatea unor drepturi, cum a fost cazul sporurilor pentru sarbatori si repaus saptamanal care desi a fost prevazut in lege in anul 2004, nu a fost acordat niciodata din cauza prevederilor interpretabile ale actului normativ.

Pe langa schimbarea denumirii, una dintre ultimele modificari acceptate de MJ si ANP a fost propunerea SNLP de eliminare a sintagmei "de penitenciare" din titulatura gradelor avand in vedere ca nu a fost admisa forma (de ex) "comisar de politie penitenciara". Desi categoria profesionala se redefineste ca politisti de penitenciare denumirea institutiei se mentine ca fiind ANP, iar Politia penitenciara nu devine o institutie noua. Atentie directori: pentru functiile de top management, se introduce mandatul de 4 ani care nu poate fi prelungit decat o singura data, la nivelul aceleiasi unitati!

Comentarii  

0 #4 finul Alecu 03-11-2014 08:21
Nu sunt decat cateva modificari de esenta:1)Re-rei ntroducerea mandatului ptr "printisorii " de puscarii.Aici avem de discutat 2 probleme-a)cei care au deja 2 mandate ,adica peste 8 ani de domnie,rezultat e din imputerniciri+u n mandat anterior+mandat ul etern;b)acceder ea ca print sa nu se mai faca pe "proiect" ptr ca avem "proiectul suprem sau strategia celor mai sus de ei.Daca proiectul printului nu are relevanta in strategia suprema..ce rost are sa-l mai punem ca piedica in calea printului?
A doua modificare de esenta este bunul plac sau liberul-arbitru .Adica cum sa dispui tu efectuarea de ore suplimentare fara acordul angajatului.?As istam la reintroducerea iobagiei?!Eu zic ca trebuie acordul expres si nu tacit al angajatului.De ce nu s-ar introduce si dispunerea compensarii cu timp liber in secolul urmator sau plata orelor peste cateva veacuri, in transe egale?
Mai vorbim ca azi sunt suparat!
Citat
0 #3 Nicu 02-11-2014 23:37
ar trebui propus ca din mandatul de 4 ani (la directori)care ar trebui sa-l exercite dupa ce a ocupat functia prin concurs,sa se scada perioada cat a fost imputernicit.di n cata stiu pe perioada imputernicirii ai aceleasi drepturi ca si cum ai fi pe functie.
Citat
0 #2 Un agent 01-11-2014 17:05
Nu trebuie sa permitem angajatorului sa-si acopere lipsa de personal prin dispozitii de a efectua ore suplimentare.Li psa de personal nu este nicio situatie de forta majora, nicio situatie imprevizibila, este doar incapacitatea dumnealor de a gestiona eficient resursele.
Citat
0 #1 Un agent 01-11-2014 16:59
Art. 45 alin. 6 din proiectul de statut este neconstitutiona l. Angajatorul isi rezerva dreptul de ,,a dispune ore suplimentare", fapt ce contravine art. 42. alin. 1 din Constitutia Romaniei si art. 120 alin. 2 din Codul Muncii. Practic angajatorul isi rezerva dreptul a a ne planifica fiecaruia dintre noi timpul liber dupa bunul plac, pana la 360 de ore anual fara a avea nicio ingradire in acest sens.De acord ca facem parte din unitatile de siguranta nationala si in anumite situatii anume prevazute angajatorul trebuie sa poata dispune aceste ore(ex. se prelungeste o sedinta de judecata la o anumita instanta, avem un caz de infarct al unui p.p.l., o razvratire, o incercare de patrundere din exterior, o revolta, calamitati naturale, etc), dar este inadmisibil ca angajatorul sa poata dispune prelungirea programului normal de munca.Pai in felul acesta ei nu fac altceva decat sa se asigure ca pana vor putea(cand si daca vor putea) obtine incadrari de personal, vor creste milionul acela de ore suplimentare, pentru ca eu ca angajat nici macar nu pot contesta dispozitia lui ca devin automat sanctionabil.Es te o pozitie tipic sclavagista si comunista a angajatorului si din pacate pentru dumnelor sclavia a fost abolita, iar munca fortata interzisa atat prin norme interne cat si internationale de drept. Un statut modern, democratic trebuie ne asigure toate drepturile prevazute de Codul Muncii in materia timpului de munca, a efectuarii orelor suplimentare ,,numai cu acordul salariatului" a compensarii orelor suplimentare ori a platii acestora.
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 22:20
  nici una nici alta, integral :) / putin mai specifica intrebarea si ...

  Read more...

   
 • Anton 12.12.2017 22:10
  Din legea 284 - salarizarea - se mai aplica ceva in luna decembrie, sau ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:02
  nu numai din cauza normei se ia mai putin la escorte ci si din pricina ...

  Read more...

   
 • Ștefan Teoroc 12.12.2017 21:00
  inca nu se aplica noua legislatie integral / cf art 38 din L153/2017 ...

  Read more...

   
 • sindicalist 12.12.2017 18:01
  la punctele de lucru nu se poate acorda norma de hrana?pentru ca venim ...

  Read more...

Google AdS