Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

75% majorare salariala. Internele sparg gheata! ANP se misca.

spor-de-weekend

ACTUALIZARE (informare interna SNLP 28.01.2015)

Aveti atasat proiectul OMJ privind majorarile de 75%. Dupa doua zile de dezbateri decizia a fost de simplificare a formei aprobate de MAI care introuce un calcul in urma caruia plata majorarilor salariale este facuta conditionat de compensarea muncii suplimentare etc.

In sistemul nostru plata majorarilor de 75% pentru munca in repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile libere (cred ca voi inventa o prescurtare pentru acest drept, M75%, probabil, ca sa nu reiau sintagma integrala de fiecare data) se vor plati la data primului salariu ulterior prestarii muncii

Proiectul atasat a fost redacata la nivel ANP si trimis la MJ urmand mai mult ca sigur o discutie cu ministerul in functie de observatiile care vor fi facute

Procesul de adoptare a acestui ordin va fi urgentate de SNLP la maximum astfel incat normele sa fie aplicabila pe 10 februarie 2015 (data salariului aferent lunii ianuarie 2015)

Inainte de sfarsitul acestei saptamani, va fi gata si proiectul de OMJ pentru acordarea majorarii salariale de 50% pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie pentru 5% din personal, pe anumite perioade de timp.

Stefan Teoroc, Presedinte SNLP

ARTICOL INITIAL Poate pentru prima data in ultimii ani, la capitolul personal, Ministerul Afacerilor Interne imprima ritmul in structura de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica publicand in Monitorul Oficial al Romaniei un ordin de ministru prin care se acorda o majorare salariala de 75% pentru orele lucrate in zilele de sambata si duminica, sarbatori legale si alte zile libere. 

Este primul set clar de norme care stabileste ca indiferent de program si de repausul saptamanal stabilit de angajator, pentru munca in zilele de weekend, se acorda o compensatie, fara ca turele sa fie exceptate de la acest drept.

Proiectul de ordin a fost postat pe pagina MAI inca din data de 30 decembrie 2014 respectiv in ziua urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Legii nr. 183/2014. Este vorba despre legea prin care a fost aprobata in Parlament OUG nr 37/2014 care a adus modificari la OUG 103/2013 (salarizarea personalului bugetar pentru anul 2014). Prin lantul legislativ mentionat, in anul 2014 a fost sparta blocada sporurilor impusa de guvernanti in ultimii 5 ani marcati de criza economica, doar pentru structura de aparare si doar pentru munca in sarbatori si repaus saptamanal, avand in vedere numarul enorm de ore suplimentare acumulate, ore imposibil de compensat din lipsa de reurse umane precum si avand in vedere specificul activitatii, cu foc continuu.

Pana la publicarea Legii nr. 183/2014 (29 decembrie 2014), in cursul anului trecut era posibila plata majorarilor pentru munca prestata in zilele susmentionate, doar in cazul in care nu a fost posibila compensarea cu timp liber si cu conditia ca bugetul sa permita aceste cheltuieli, avand prevazute fondurile necesare. Pe final de an, ANP a reusit sa devina singura institutie publica din Romania care a platit, la solicitarea SNLP,  majorari salariale pentru sarbatori legale, vizand in special orele muncite in data de 15 august 2014.

Dupa publicarea legii nr. 183/2014, compensarea cu timp liber a acestui tip de munca a incetat sa mai fie o conditie prealabila a platii majorarilor, legea aducand modificari OUG 37/2014 prin eliminarea din text a sintagmei care impunea aceasta conditie. Imediat dupa inceperea activitatii in 2015, SNLP a semnalat administratiei situatia si a solicitat emiterea urgenta a unui ordin de ministru similar celui postat de MAI pe pagina proprie de Internet.

Au urmat intalniri inter-institutionale in cadrul structurii de aparare si au inceput ezitarile. Trebuie spus, desi am fi preferat sa nu fie cazul, ca directia juridica din ANP (DCEAN) a adoptat o pozitie surprinzator de rigida incercand pomovarea unui proiect de ordin prin care se inducea ideea ca majorarile s-ar aplica la munca prestata in repausul saptamanal stabilit de angajator, altul decat sambata si duminica, in situatiile in care activitatea nu permitea acordarea repausului saptamanal normal. Luand in considerare evidenta perspectivei ca in respectivul repaus angajatorii nu ar fi programat activitati, noul drept reglementa astfel o compensare inexistenta (SNLP numeste aceasta norma - un drept nascut mort ).

Interpretarea sindicatelor din sistemul penitenciar, in lumina prevederilor legale recent adoptate, sustine necesitatea platii majorarii salariale de catre angajator ca sanctiune pentru orele pe care salariatul le presteaza sambata si duminica, in situatiile in care repausul in aceste zile nu este posibil, angajatorul stabilind un alt repaus saptamanal, in alte zile decat cele de weekend, aceasta fiind o obligatie suplimentara. Accentuam pentru a a ne face bine intelesi: in cazul in care repausul saptamanal nu este acordat sambata si duminica (doua zile consecutive), salariatii vor primi repaus in alte doua zile consecutive plus un spor (majorare). 

Situatia este profund schimbata fata de momentul 2012 cand decizia ANP nr. 569 a vizat reglementarea unei situatii in care unicul tip de compensare admis era cu timp liber si s-a urmarit dublarea acestui timp pentru munca in sarbatoare sau repaus saptamanal, instituindu-se principiul care poate fi aplicat si in cazul activarii sporului (actuala majorare salariala). Trebuie mentionat faptul ca in structura de aparare, pana in luna decembrie 2014, niciodata de la demilitarizare (2004), nu au fost acordate sporuri pentru munca in repaus saptamanal sau in sarbatoare legala, avand in vedere prevederile restrictive ale Legii nr.293/2004 (statutul nostru special), care au facut obiectul a numeroase procese.

In cursul unei intalniri ANP-sindicate din data de 23 ianuarie 2014, pe parcursul a doua ore de dezbateri, structurile sindicale au oferit argumente legislative pentru a demonta o viziune diferita a administratiei. Voi evidentia faptul ca operativul din ANP, resursele si chiar top-managementul au avut o pozitie mult mai flexibila, diferita de DCEAN.

La dezbateri, SNLP a adus in sprijin o serie larga de interpretari consacrate in lucrari, tratate si publicatii de legislatia muncii, angajandu-se sa inainteze un material amplu in acest sens, insotit de prevederi din contracte colective aplicabile la acest moment in Romania precum si alte documente doveditoare ale corectitudinii acestei interpretari; in acest sens a fost stabilit un canal de comunicare cu confederatia si cu structuri sindicale afiliate BNS.

Acest demers nu mai este necesar avand in vedere ritmul deja impus de MAI prin ordinul publicat, ritm de la care nicio alta institutie din structura de aparare nu va mai putea devia deoarece, pentru o practica unitara, normele care vor fi emise de celelalte ministere vor fi similare celor emise de ministrul afacerilor interne, ca initiator al acestor norme compensatorii.

Iata cum Gabriel Oprea (vice-premierul Romaniei si ministrul afacerilor interne) tinde sa devina un nume de care salariatii din structura de aparare isi vor aminti, intrucat fara determinarea vice-premierului, foarte probabil, aceste reparatii morale nu erau posibile.

Comentarii  

0 #61 cris 16-02-2015 20:24
ce sa discutat azi la sedinta ne platesc s..d sau nu va rog sami spuneti multumesc
Citat
0 #60 Plastik 09-02-2015 07:41
Pentru soringelu43:
Uita-te in spate si analizeaza ce s-a intamplat dn punct de vedere sindical din 2004 pana in prezent si, fa o constatare vis-a-vis de luta sindicala cu ajuorul presei.

Nu am iesit in presa, ne-am rezolvat singuri problemele. A iesi in presa inseamna sa devii o victima sigura, indferent de cat de capabil ai considera ca esti. Prea din Romania a devenit una servita functie de interesele celor care o administreaza. Prea din Romania cauta "stirea" care-i face audienta. ar o "stire", o dezbatere pe tema dreepturilor de personal din penitenciare, crede-ma ca nu le-ar satisface interesele. Poate fi un subiect insa nu unul care sa suscite atentia publicului. Din contra, s-ar putea sa creezi multa antipatie avand in vedere ca si gradul de educatie a telespectatirul ui a devenit din ce in ce mai scazut, acesta inghitind informatiile pe nemestecate. (Uita-te ce audiente enorme au emisiunile de genul "celor realizate de Capatos, Maruta, Gherghe si alti virusi ai mintii).

Eu zic ca ne-am aratat capabilitatea si fara presa.
Citat
0 #59 soringelu43 07-02-2015 22:30
Lupta sindicala fara media dupa parerea mea este inutila.Putem sa rezolvam multe dor prin emisiuni la tv la ore de maxima audienta.Abuzur ile care au loc in peniteciare pot fii cunoscute mai usor si poate se autosesizeaza cineva.
Citat
0 #58 Ștefan Teoroc 06-02-2015 01:51
Redeschiderea proceselor este imposibila avand in vedere autoritatea de lucru judecat, insa apar alte metode de extindere a unor efecte la nivel national cum s-a mai facut cu prima de vacanta suspendata insa aici este nevoie de suficienta vointa politica si de ceva buget. Insa optica CEDO incurca aceasta metoda de extindere a efectelor prin alte acte. Studiem si noi fenomenul destul de atent
Citat
0 #57 Marius 05-02-2015 22:36
Stefan as vrea daca poti sa ma lamuresti in urmatoarea pbl.Daca Cedo a dat o hotarare referitoare la faptul ca taierea de 25% a fost legala si totusi unele instante au dat castig de cauza,de ce nu se pot redeschide procese luand ca precedent hot. unde s-a castigat?Multum esc.
Citat
0 #56 Ștefan Teoroc 05-02-2015 19:30
Proiectul de ordin pentru majorarile de 75% este transmis la MJ pentru aprobare. Inca de ieri sindicatele din sistem au transmis o solicitare comuna de urgentare. In mod clar nu poate produce efecte la data salariului pentru ianuarie intrucat dar drepturile nu se pierd. Indiferent cand a fost prestata munca, daca nu a fost compensata deja cu timp liber (aceasta etapa era permisa doar pana la finele anului trecut), vom cere cu maxima determinare, plata majorarilor.
Citat
0 #55 Un agent 05-02-2015 14:54
Citez pe finul Alecu:
Putem vorbi de un conflict de legi;pe de o parte cele care prevad prioritara compensarea cu timp liber a orelor lucrate la sarbatori,si, pe de alta parte,cele care prevad o majorare de 75%.Primele nu se pot aplica ca au aparut cele din a 2- categorie,iar astea ca n-au norme de aplicare,adica ordin de ministru.Nu e straniu?Cand va aparea si omj-ul se vor putea aplica cu data publicarii in MOf.Ce zici?

Finule imi permit sa intervin si sper sa nu te deranjeze.Ai dreptate, legea dispune NUMAI pentru viitor ceea ce se transpune in practica asa cum bine ai spus de la momentul publicarii in M.Of.Dar dreptul la plata sporului de 75% a luat deja nastere prin publicarea in M.Of. a O.U.G. 83/2014 privind salarizarea personalului bugetar in anul 2015.Deci dreptul este nascut prin O.U.G., doar conditiile privind acordarea ramanand a fi reglementate prin O.M.J.Ori momentul elaborarii conditiilor nu poate influienta momentul nasterii dreptului, adica 1 ianuarie 2015, conform O.UG. 83/2014.Asadar in privinta aparitiei O.M.J., chiar daca el apare in februarie, nu avem de a face cu un O.M.J care sa retroactiveze, astfel incat sa nu pierdem orele prestate in ianuarie, ci pur si simplu cu o reglementare ulterioara a unor conditii in care putem beneficia de un drept deja nascut.O zi buna!
Citat
0 #54 alexx 05-02-2015 14:38
...imi cer scuze,nu vreau sa fiu rau inteles.....am si eu 2 intrebari...1). ..stiti cat dureaza semnarea OMJ-ului privind 75% pt sambata si duminica???...s i 2)....orele suplimentare facute de plutoane se vor plati sau cu liber daca se poate???....va multumesc....
Citat
0 #53 Ștefan Teoroc 04-02-2015 20:01
Finule pe scurt, Codul muncii zice timp sau plata, Boc si apoi Ponta suspenda in ultimii 5 ani aceste drepturi la inceput prin legi si apoi prin ordonante spunand - exclusiv timp. La jumatea lui 2014 o ordonanta de modificare reactiveaza dreptul la bani daca nu s-a compensat cu timp. Din 29 dec 2014 intervine o LEGE care spune exclusiv bani si care schimba complet cadrul. Compensarea cu timp dispare ca optiune. Este adevarat ca fara norme nu se poate plati, insa acestea se vor aproba in scurt timp. La momentul aprobarii vom avea un pachet de ore lucrate in respectvele conditii. Cum altfel sa le tratezi daca nu platind majorarea. Ca doar nu le ignoram?
Citat
0 #52 Marius 04-02-2015 19:12
Proiectul de ordin privind 75% este pe masa ministrului de joia trecuta.Ne poate spune cineva daca mai exista alta procedura din acest moment.Sau nu mai e cerneala in stilou?Si apropo de ce se intampla'ati vazut unde erau cei 25% pe care ni i-au taiat?
Citat
0 #51 Xmann 03-02-2015 22:01
Citez pe Garcea de puscarie:
Pozele cu ofiterul de la Penitenciarul Vaslui au pus capac la imaginea nostra.Dupa ce zile la rand anumite posturin de televiziune ne-au aratat cu degetul, apare si acest ofiter macho de barbati in presa cum sta el frumos sa fie pozat de (editat). Doamne iarta-ma cum a ajus acest individ ofiter?BESTIAL....

Cu siguranta sunt mai multi ca asta ,da`inca n-au scapat "selfie-urile" pe net :lol: :lol:
Si la fel de sigur este ca nu doar ofiterii deviaza/o iau pe aratura,etc.... .
Citat
0 #50 Garcea de puscarie 02-02-2015 23:49
Pozele cu ofiterul de la Penitenciarul Vaslui au pus capac la imaginea nostra.Dupa ce zile la rand anumite posturin de televiziune ne-au aratat cu degetul, apare si acest ofiter macho de barbati in presa cum sta el frumos sa fie pozat de (editat). Doamne iarta-ma cum a ajus acest individ ofiter?BESTIAL. ...
Citat
0 #49 anonim 02-02-2015 21:02
Citez pe Stefan Teoroc:
Pentru anonim si minerul
Nu sunt sigur ca se va reusi aprobarea OMJ pana la salariul din februarie dar asta nu va duce la pierderea vreunui ban. Cand se aproba, va produce efecte asupra muncii evidentiate in pontaj (sarbatori, S, D).
Daca nu sunt prevazute fonduri nu poate fi platit niciun drept salarial, dar nu este cazul.

D-le presedinte,daca eu am lucrat in 01.01.2015 si seful mi-a dat "cu japca" Csl, e bine sau e incorect? Trebuia sa-mi compenseze cu luber sau sa-mi dea spor de 75%,ca nu inteleg! :eek:
Citat
0 #48 bebeto 02-02-2015 14:29
Cu respect domnule presedinte....A vind in vedere faptul ca in unele unitati noua tinuta s-a distribuit aveti stiinta despre calendarul distibuirii celorlalte tinute in penitenciarele care au mai ramas ?
Citat
0 #47 Ștefan Teoroc 02-02-2015 12:37
Pentru anonim si minerul
Nu sunt sigur ca se va reusi aprobarea OMJ pana la salariul din februarie dar asta nu va duce la pierderea vreunui ban. Cand se aproba, va produce efecte asupra muncii evidentiate in pontaj (sarbatori, S, D).
Daca nu sunt prevazute fonduri nu poate fi platit niciun drept salarial, dar nu este cazul.
Citat
0 #46 anonim 02-02-2015 12:10
D-le presedinte,daca nu sunt intrunite CUMULATIV cele 3 conditii (ma refer in primul rand la lit C din art.5) se mai acorda sporul de 75 % pentru sambete duminici?
Adica daca ordonatorul de credite nu a prevazut in buget si astfel de situatii,se presupune ca nu se mai platesc orele efectuate in zilele de sambata duminiaca si sarbatori legale?
Citat
0 #45 minerul 02-02-2015 11:41
Sa traiti Domnule Presedinte! Va felicit pe dvs si pe DOMNUL OPREA pentru cea mai mare reusita din ultimii ani! Si acum intrebarile:-se vor pune in plata la salariul din februarie sporurile(75%) pentru sambetele, duminicile, 02 ianuarie, lucrate in ianuarie? -avem vreo sansa sa se emita omj-ul pana la printarea fluturasilor? - care va fi baza de calcul, salariul baza functie(mai mic) sau salariu functie baza(mai mare)?
Citat
0 #44 Ștefan Teoroc 01-02-2015 21:05
Nu te grabi cu interpretarile. Dupa 1 ian 2015 conform OUG 83/3015 care face trimitere la OUG 103/2013 modif prin OUG 37/2014 aprobata prin Legea nr 183/2014 (nu am alta varianta mai scurta de trimitere), singurul tip de compensare a muncii in repaus si sarbatoare este prin plata unei majorari. Compensarea cu timp liber nu mai este posibila. In teoria ta, vezi majorarile aplicabile doar la munca prestata dupa emiterea normelor. In acest caz ce spui ca se va intampla cu munca prestata inaintea normelor si inca necompensata?
Citat
0 #43 finul Alecu 31-01-2015 21:43
O lege intra in vigoare la data publicarii in M Of ori la data prevazuta in textul ei. Deci,OMJ-ul va intra in vigoare in februarie 2015 si ca urmare nu se mai pot plati TSL-urile decat ptr 24 ian(daca va fi considerata sarbatoare legala),Asadar, unde-i lege,nu-i tocmeala!Poate de-asta" trag" ei de timp, sa nu plateasca TSL pana la Pasti!!!! La altii a fost publicat OM!
Citat
0 #42 Ștefan Teoroc 30-01-2015 18:30
Cred ca este evident faptul ca se vor plati daca se emite in timp util OMJ care in acest moment este elaborat si se afla in minister in proces de avizare urgentat pe cat posibil de sindicate
Citat
0 #41 un agent 30-01-2015 18:25
pana la urma se platesc TSL pe data de 10? Ma refer la 1, 25 si 26 decembrie....
Citat
0 #40 Ștefan Teoroc 30-01-2015 16:32
Nu se poate emite vreun ordin pe acest subiect pentru ca sporul nu mai exista in lege (L284/2015). Nu este subiectul acestui articol. Tema a fost dezbatuta pe larg anterior (corespondenta cu CNCD, procese etc).
Citat
0 #39 IOANA 30-01-2015 15:33
Daca internele sparg ghiata si asa este, ordinul aplicat la interne implicit tuturor structurilor de siguranta nationala prevede si sporul de studii superioare aplicat al salariul de baza(solda), despre acest aspect nu se vorbeste nimic, ce se intimpla cu acest spor?
Citat
0 #38 RTL 29-01-2015 18:28
Felicitari domnule Teoroc pentru un nou mandat la conducerea snlp,as dori o implicare mai mare a dumneavoastra asupra unor incalcari grave a tot cea ce inseamna ;a respecta legea prevederile ei cat si regulamentele in vigoare.Se trage la maxim de membrii plutonului escorta din cadrul pnt Galati,nu se mai tine cont de fisele postului,de programul de lucru,sunt folositi oameni la tura 12ore iar a doua zi sunt chemati la programul obisnuit de lucru,unde doar cu noroc nu fac ore suplimentare,ti mpul corespunzator de odihna nu are nici o relevanta,incal cati legea si faceti abuzuri mari in serviciu domnilor guvernanti ai pnt,dar voua nu are nimeni ce sa va faca...numai ca o serie de plangeri si-au gasit locul unde trebuie facuta dreptatea.
Citat
0 #37 membru SNLP 28-01-2015 23:31
In sfarsit sunt semne evidente ca se face dreptate si se recunoaste efortul celor care muncesc in zilele in care cei cu program de opt ore stau cu familia de sarbatori sau se duc la slujba de duminica.Multum im Gabriel Oprea si SNLP!
Mai este asteptata o echilibrare morala de ajutor al celor care si-au cumparat casa in localitatea unde este penitenciarul la care lucreaza si platesc rate fara ajutor din partea statului in detrimentul celor care sunt ajutati cu un procent important din cuantumul chiriei!Dreptat ea trebuie impartita intre cele doua categorii,orice ajutor este binevenit dar pentru toti in egala masura si aici trebuie sa intervina sindicatul (SNLP)ai carui membri sunt atat chiriasi cat si debitori la banci ale caror rate nu sunt de neglijat.Este greu dar nu imposibil de realizat avand in vedere ca multi prefera sa stea cu chirie si sa locuiasca gratis decat sa-si cumpere locuinta si sa i se diminueze venitul cu o rata la banca de cel putin 800 lei.Nu uitati :rolul sindicatului este sa se lupte pentru respectarea drepturilor tuturor membrilor,fie ca lucreaza la opt ore sau la tura,chirias sau debitor la banca,toti suntem la fel intr-un fel sau altul...
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • Nik 22.11.2017 16:44
  Pai crezi ca cei la birouri au timp ?!

  Read more...

   
 • anonim 22.11.2017 11:02
  "Tinând cont de necesitatea asigurării unui tratament nediscriminator iu ...

  Read more...

   
 • Justice 22.11.2017 10:48
  Vulpea când n-ajunge la struguri, zice că sunt acri! ;)

  Read more...

   
 • Edy 22.11.2017 10:09
  Pt eu.ro Noi suntem SNLP si lucram la MJ. Ce ar însemna să luăm atitudine ...

  Read more...

   
 • Cristian Tudorache 22.11.2017 09:08
  Declaratiile sunt totusi declaratii. Sunt convins ca, desi este ministru ...

  Read more...

Google AdS