Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

Totul pe unul si unul pentru douazeci. Primele rezultate ale planului propus de SNLP - Sistem Standard

Captura de ecran din 2015.05.21 la 10.39.37Va aminititi initiativa recenta a SNLP privitor la standardele din sistemul penitenciar. Ei bine, nu am reusit sa rezistam tentatiei de a impartasi cu cititorii nostri stirea ca standardizarea a relevat deja aspecte fantastice, la care nici SNLP nu s-a gandit intial, daca este sa luam in calcul impactul rezultatelor.

Ideea noastra, imbratisata de ANP, motiv pentru care respectam atat intentiile cat si efortul de a face dovedite de administratie dar si de unitati in acest plan, a plecat, pe scurt, de la un scop simplu si anume necesitatea identificarii necesarului real de personal plecand de la legislatie si nu de la organigramele proiectate acum multi ani si insuficient analizate/actualizate.

Vedem ce scrie in regulamente si vedem cum arata situatia din teren dar daca ar fi sa ne lamurim cum ar trebui sa stea lucrurile cu adevarat, observam imediat neconcordante si constatam ca in materie de resurse umane nu exista o politica unitara a ANP in toate unitatile precum nu exista situatii identice, fiecare unitate confruntandu-se cu o paleta proprie de probleme.

Fie avem mult mai putine rezerve decat trebuie, pentru paza perimetrului (cu precizarea ca deseori nici in statul de functii nu mai sunt posturi vacante), fie ne trezim cu niste fise ale posturilor facute pentru 10 oameni, fie un agent ajunge sa indeplineasca functii de conducere din corpul ofiterilor, prin decizii de director, avand doar raspunderi nu si remuneratie. Toate aceste compromisuri se fac pe considerentul incert al lipsei de oameni.

Bine, bine, am inteles perfect lucrurile de mai sus insa am vrea sa stim cati oameni ne lipsesc exact iar pentru asta, logic, trebuie sa aflam mai intai cati ne trebuie cu adevarat. Lucru care nu s-a facut niciodata in sistemul nostru. Si am pornit la drum: grupuri de lucru, simulari, culegere de date, corespondenta cu unitatile... In final, dupa cateva luni de zile, am reusit sa avem standarde distincte pe tipuri de unitati.

Apoi au fost alese doua unitati care si-au calculat necesarul de posturi/oameni aplicand standardele convenite la nivel ANP iar la verificarea rezultatelor realizata acum cateva zile in ANP putem spune ca s-a produs o adevarata lovitura de teatru! Pe calculele ANP (standardizare comprimata la maxim) una dintre unitati (cealalta nu a mai fost analizata) trebuie sa aiba o schema mai mare cu 50% iar pe calculele unitatii schema trebuie dublata! Si vorbim despre posturi prevazute nu ocupate.

Constatarea de mai sus a generat un adevarat ambuteiaj de opinii si reactii care de care mai rastite sau surprinse. De ce situatia asta, este prea mult, exagerat, eroare, standardizarea a fost inteleasa gresit, nu trebuie totul dus in absurd etc... SNLP invita la calm! Situatia trebuie observata atent si in liniste, standardele fiind perfectibile. Tocmai acest exercitiu ne poate ajuta sa avem in final o situatie cat mai aproape de real.

Nu suntem inconstienti sa credem ca guvernul ar putea fi de acord cu dublarea posturilor prevazute pentru sistemul penitenciar (in prezent sunt 15.000 dintre care sunt ocupate 12.400) astfel incat Romania sa depaseasca Marea Britanie la raportul detinuti/personal. Vrem doar sa ne recunoastem corect si sincer problemele astfel incat sa incepem pas cu pas reparatiile.

Am fost deopotriva amuzati dar si satisfacuti (sindicaliceste) sa aflam ca in unitatea susmentionata, pentru un anumit tip de misiune din operativ (nu intram inca in detalii) in prezent sunt prevazute 5 posturi in timp ce aplicarea standardelor de catre ANP a indicat un necesar de ... 56 de posturi! Sa mai spunem ca aplicarea standardelor de catre unitate a indicat un necesar de... 96 de posturi???

Este evident ca acolo unde acum se descurca 5 oameni, daca aducem de maine 96, nu numai ca vor disparea definitiv restantele la recuperari si concedii ceea ce este bine, dar probabil ca se va inregistra o calcare acuta pe bombeuri suprapusa pe un sindrom de plictiseala cronica, riscand sa constatam ca 70% din personalul respectiv nu poate primi un volum corespunzator de sarcini pentru a umple 12 ore de munca.

Atunci, de unde vine beleaua? Regulamente prost elaborate, particularitati ale unitatilor care influenteaza major standardizarea, elanul muncitoresc al unor manageri care si-au spus "las' sa bagam in plus ca taie ei daca trebuie!"? Totusi, daca regulamentele sunt bune iar standardele sunt facute dupa acestea, insa rezultatul standardizarii este apreciat ca eronat, ce ramane de aplicat si de respectat? Multe intrebari, putine raspunsuri. Suntem inca departe de finish dar parca vedem o luminita in tunel. Sa fim optimisti. Demersul este avansat iar regresul imposibil. Mergem inainte!

Linkuri la subiect:

ER PLAN SNLP - Sistem STANDARD

 

Comentarii  

0 #72 finul Alecu 04-06-2015 22:21
Eu zic ca trebuie sa facem deosebire intre zile! Astfel,avem zile libere ca urmare a unor sarbatori legale si zile libere prevazute in alte situatii( Acord),cum ar fi Ziua Penitenciarelor ,a Politiei...etc. Ati observat ca 24 Ianuarie este sarbatoare nationala....da r nu are zi libera! :lol: Deci,29 Iunie,este zi libera...dar nu e sarbatoare legala.Ca urmare,ea nu se va ponta cu TSL,iar cine lucreaza nu va beneficia de spor 75% ! :lol: Intr-adevar luna asta FTL este ptr toti 160 ore,deoarece 29 iunie este intr-o zi lucratoare. Parca, anul trecut,29 iunie a fost sambata si au beneficiat de invoire si, bineanteles, de FTL diminuat ,cei care au lucrat in acea zi. Hai sa ne intelegem! Art 139 CM stabileste restrictiv, enumerand sarbatorile legale si nu zice" si altele,stabilit e prin Acord"!Deci,in afara celor prevazute in art 139 CM,nu mai stabiliti voi si alte sarbatori legale,ca nu sunteti Parlamentul! Majorarea de 75% se acorda ptr lucrul in repausul saptamanal si la sarbautorile legale si nu la invoiri platite. Acu', sa nu ma intrebati de ce se cheama invoire platita...ca nu va spun!
Citat
0 #71 un agent 04-06-2015 14:23
Va multumesc pentru raspuns
Citat
0 #70 Asclepios 04-06-2015 13:52
Citez pe Stefan Teoroc:
Codul muncii stabileste la un capitol al sau regimul zilelor de sarbatoare legala si ale altor zile libere in care conform legii nu se lucreaza. Acest regim este identic atat pentru sarbatoare cat si pentru alte zile libere stabilite prin lege sau negocieri colective.

Daca codul muncii prevede si alte zile in care conform reglementarilor in vigoare..nu se lucreaza de ce mai trebuie socotita ziua de 29 iunie INVOIRE PLATITA?!De ce nu se poate la noi pe ramura luna iunie sa aiba FTL 160 de ore si nu 168?!Nu ar fi mai simplu?
Citat
0 #69 Asclepios 04-06-2015 13:49
Citez pe Redis:
Citat:
"Sarbatori legale normale"nu prea inteleg alocutinea?!Adi ca are acelas regim cu ziua de 2 ianuarie de exemplu?!Daca sunt tura de zi pe 29 iunie, anul acesta intr-o zi de luni, pontez 12 ore cu spor de 75%?!


Nu uita Asclepios ca beneficiezi si de tim suplimentar daca lucrezi pe 29. E un pic altfel din acest punct de vedere fata de o sarbatoare normala. Aici nu vobim de scaderea normei de timp lunare (nr. ore lucratoare). Luna iunie este de 168 de ore lucratoare.
Daca lucrezi la 8 ore si o faci si pe 29 iunie, pe langa majorarea de 75% vei beneficia si de 8 ore suplimentare. Ca sa se inteleaga mai bine. In acest caz, lucratorul de la 8 ore este platit pe norma intreaga de 168 de ore, aceasta norma de 168 fiind inteleasa in felul urmator: 160 ore de prezenta efectiva la serviciu + 8 ore invoire platita. Daca lucrezi in ziua in care se acorda invoire platita conform legii, beneficiezi si de ore suplimentare.

Aceeasi schema si la schimburi. Se inregistreaza la prezenta si prezenta cu tsl1. Pentru a deduce usor orele suplimentare care reies efectiv din prezenta la serviciu si din faptul ca am muncit pe 29 iunie, orele lucrate efectiv sub incidenta acestei date se include in Fta (ca si Cs-urile, CO, misiuni, curs, etc).

Sper ca am fost inteles.
Orele efectuate in 29 iunie se introduc in FTA, cum?!Adica trec celui care lucreaza in 29 si prezenta 12 ore si invoire platita 12 ore?!Imi va accepta macheta de pontaj asa ceva?!
Citat
0 #68 Ștefan Teoroc 04-06-2015 08:53
asp - spre finalul lunii iulie / nu este stabilita o data exacta
Citat
0 #67 Ștefan Teoroc 04-06-2015 08:52
Un agent - daca sedinta se va tine in jurul datei de 15 iun tot atunci vom stii si rezultatele. Mutarea efectiva se va face la o data stabilita, corelat cu repartitia, pentru a nu dezechilibra schemele unitatilor
Citat
0 #66 asp 04-06-2015 03:07
Se vehiculeaza ceva referitor LA data exacta a primei rectificari?
Citat
0 #65 un agent 04-06-2015 03:05
Sa inteleg ca pana pe 1iulie ar trebui sa ne soseasca un raspuns LA rapoartele de mutare?!
Citat
0 #64 Ștefan Teoroc 03-06-2015 23:36
Aprox 15 iunie, din ce am discutat cu DMRU ANP
Citat
0 #63 agentul 03-06-2015 19:16
D-le Teoroc, aveti idee in ce perioada vor fi reanalizate rapoartele de transfer, deoarece la aproape toti care am depus raport de transfer, ne-a fost dat ca si raspuns ca vor fi reanalizate anterior repartizarii promotiei 2015.

Asta ce vrea sa insemne? Cam in ce data vor fi reanalizate si vom stii un raspuns clar???

Stima !!!
Citat
0 #62 Candidat 03-06-2015 14:39
Citez pe Anonim:
Buna ziua,
Domnule Stefan, am candidat pentru ocuparea unei functii de director adj., si am fost declarat respins. Am inteles ca urmeaza sa fie scoase la concurs functile de sef de sectie. Doream sa va intreb daca exista posibilitatea legala sa faceti demersurile pentru a urgenta si examenul pentru functia de sef serviciu si astfel nu o sa mai fiu pus in situatia sa repet examenul psihologic si sa fac cheltuieli suplimentare. Va multumesc.

Logic şi normal ar fi să se înceapă cu funcţiile de sus şi să coboare în ordinea ierarhiei. Ce ne facem dacă se scot la concurs funcţiile de şef tură/secţie iar după imediat cele de şef serviciu iar în urma concursului un şef de tură ia concursul pentru şef serviciu. Stăm încă 2 ani cu împuterniciri?
Citat
0 #61 dumi 02-06-2015 13:01
@Redis&Stefan Teoroc
Multumesc pentru lamuriri.Da,asa este si logic si legal.
Asteptam rectificarea bugetara ca pe...Tariceanu si Valeriu Stoica. :D
Citat
0 #60 Ștefan Teoroc 02-06-2015 11:24
Codul muncii stabileste la un capitol al sau regimul zilelor de sarbatoare legala si ale altor zile libere in care conform legii nu se lucreaza. Acest regim este identic atat pentru sarbatoare cat si pentru alte zile libere stabilite prin lege sau negocieri colective.
Citat
0 #59 Redis 02-06-2015 07:43
Dumi,
La fel de logic o vad si eu ca munca prestata in 29 iunie sa se adauge la ts si sa se plateasca cu spor de 75%.

- Art. 143 din Codul Munci reglementeaza faptul ca angajatorul poate acorda si alte zile libere decat cele prevazute in mod expres, prin intermediul contractului/acordului;

Art. 7 al Deciziei 357 care modifica D 569 : In anul 2015, personalul care lucreaza in zilele de sarbatoare legala si in celelate zile in care, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare (reglementari legale in vigoare - Acordul Colectiv care stabileste data de 29 iunie ca fiind libera) nu se lucreaza, beneficiaza de majorarea salariala prevazuta de art. 13 alin 5 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.103/2013 privind...... ....

Deci, pentru mine e clar ca lucrul in data de 29 iunie se calculeaza la Ts si se plateste cu spor de 75%.
Citat
0 #58 Ștefan Teoroc 01-06-2015 15:03
Citeste comentariile anterioare. Am raspuns deja
Citat
0 #57 pescarul 01-06-2015 12:30
Dl Teoroc se aud zvonuri ca ni se vor da bani de haine pe anul acesta ,ce ne puteti spune?dar de 50%reducere la concedi ce se mai aude .va multumesc
Citat
0 #56 finul Alecu 30-05-2015 12:15
Florin,
Zici ca e scumpa cazarea la Flamingo? Da' cu cortul, nu deconteaza...ca mparea? Nu spui nimic de plaja.... Ai amintit de noiembrie,mai bine la Boboteaza ,cand ingheata marea !
Citat
0 #55 dumi 29-05-2015 17:27
@Redis
Tot ce scrii despre tsl din data de 29 iunie,chiar e adevarat?S-a modificat Decizia 569(parca)?In sensul ca beneficiem si de 75% ptr acea zi si un liber?
Pontajele noi pot reporta liberul din tsl?(adica sa se plateasca si sa se adune la ts?)
Logic asa ar trebui sa fie.
Citat
0 #54 Redis 29-05-2015 15:36
Citat:
"Sarbatori legale normale"nu prea inteleg alocutinea?!Adi ca are acelas regim cu ziua de 2 ianuarie de exemplu?!Daca sunt tura de zi pe 29 iunie, anul acesta intr-o zi de luni, pontez 12 ore cu spor de 75%?!
Nu uita Asclepios ca beneficiezi si de tim suplimentar daca lucrezi pe 29. E un pic altfel din acest punct de vedere fata de o sarbatoare normala. Aici nu vobim de scaderea normei de timp lunare (nr. ore lucratoare). Luna iunie este de 168 de ore lucratoare.
Daca lucrezi la 8 ore si o faci si pe 29 iunie, pe langa majorarea de 75% vei beneficia si de 8 ore suplimentare. Ca sa se inteleaga mai bine. In acest caz, lucratorul de la 8 ore este platit pe norma intreaga de 168 de ore, aceasta norma de 168 fiind inteleasa in felul urmator: 160 ore de prezenta efectiva la serviciu + 8 ore invoire platita. Daca lucrezi in ziua in care se acorda invoire platita conform legii, beneficiezi si de ore suplimentare.

Aceeasi schema si la schimburi. Se inregistreaza la prezenta si prezenta cu tsl1. Pentru a deduce usor orele suplimentare care reies efectiv din prezenta la serviciu si din faptul ca am muncit pe 29 iunie, orele lucrate efectiv sub incidenta acestei date se include in Fta (ca si Cs-urile, CO, misiuni, curs, etc).

Sper ca am fost inteles.
Citat
0 #53 Ștefan Teoroc 29-05-2015 12:30
Da, exact la fel.
Citat
0 #52 Asclepios 29-05-2015 10:49
Citez pe Stefan Teoroc - Mobil:
Pentru virusul Cristian care se ambiționează sa amenințe ca nu se vor plati majorari: am inteles opinia ta, oprește-te! Daca nu se vor plati stim ce avem de facut.

Asclepios: 29 Iunie conform codului muncii are regimul sărbătorilor legale normale. Nu este niciun dubiu aici.

BOC - da, sunt șanse pentru echipament pe anul in curs. Am mai zis. Vedem la rectificare. Sa nu visam prea mult. Norma de hrana este plafonata in toata structura de apărare la nivelul anului 2009 prin OUG 83/2014. Nu an cunoștința de modificări in acest plan decat la nivel de intenții. Nimic concrete

"Sarbatori legale normale"nu prea inteleg alocutinea?!Adi ca are acelas regim cu ziua de 2 ianuarie de exemplu?!Daca sunt tura de zi pe 29 iunie, anul acesta intr-o zi de luni, pontez 12 ore cu spor de 75%?!
Citat
0 #51 Ștefan Teoroc - Mobil 29-05-2015 09:46
Pentru virusul Cristian care se ambiționează sa amenințe ca nu se vor plati majorari: am inteles opinia ta, oprește-te! Daca nu se vor plati stim ce avem de facut.

Asclepios: 29 Iunie conform codului muncii are regimul sărbătorilor legale normale. Nu este niciun dubiu aici.

BOC - da, sunt șanse pentru echipament pe anul in curs. Am mai zis. Vedem la rectificare. Sa nu visam prea mult. Norma de hrana este plafonata in toata structura de apărare la nivelul anului 2009 prin OUG 83/2014. Nu an cunoștința de modificări in acest plan decat la nivel de intenții. Nimic concrete
Citat
0 #50 Boc cu maimuta lui 28-05-2015 22:28
Este adevarat ca pana pe data de 20 iunie se dau banii pe echipament aferenti anului 2015?
Asa se vorbeste la Rahova.
Dar de marirea normei de hrana ce stiti?
Citat
0 #49 Asclepios 28-05-2015 17:30
Legat de apropiata sarbatore de 29 iunie care in nici un an nu stiu cum se ponteaza_!Nu sßar putea propune introducerea in Codul Muncii un articol care sa prevadaÖo yi libera anual pentru fiecare ramura pentru sarbatorirea ramurii respective (ex.15 august Ziua Marinei, 29 iunie Ziua Penitenciarelor ,etc).Similar articolului care prevede de doua ori pe an cate doua yile libere pentru sarbatori religioase pentru cei de alte religii decat crestine?!
Citat
0 #48 titi pârnae 28-05-2015 17:27
-un metru şaiş'opt,sifon( de la pc1 până la dir.),donator(a u uitat şefii pe unde mai sunt pieţele în oraş de când cu mine în sistem),bârfito r(până la ruda de grade patru),muncitor (adevărat,la birou...un porc m-a făcut să lucrez acolo,întradevă r avea vre-o 200 de kile porcu'),pupă'n- dorsal(unisex.. .şă la siguranță..şila pază...nu contează,fum să iasă),parolist( dau şi parale,numai să fie bine să nu fie rău)nefumător(d ar...cumpătător ...ptr.boşi)... .într-un cuvânt angajatul ideal...ce credeţi m-aş încadra şi eu la un bilet din ăla de cinci'zeci???-v ă mulţumesc 100%...
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • Un coleg 21.11.2017 15:32
  Domnule Teoroc, parca nu sunt de ajuns problemele si surprizele pe care ...

  Read more...

   
 • xxx 21.11.2017 14:24
  daca se va majora salariul minim pe economie la 1900 lei de la 01.01.2018 ...

  Read more...

   
 • Un roman treaz 21.11.2017 12:49
  Cum este posibil ca populatia tarii noastre sa fie mentinuta in stare de ...

  Read more...

   
 • E4 21.11.2017 12:24
  Atat timp cat la incadrare nu se mai dau probe fizice restul e o gluma ...

  Read more...

   
 • anonim 21.11.2017 11:14
  Din cate stiu eu valoarea contributiilor pe care le plateste acum un ...

  Read more...

Google AdS