Sindicatul Național

al Lucrătorilor de Penitenciare

ANP care a furat ziua de 29 iunie. De ce minte ANP?

liatSNLP a negociat, iar MJ/ANP au semnat. Apoi a venit si data de vineri 26 iunie 2015 cand in jurul orei 14,00 inca nimeni din sistem nu cunostea opinia ANP cu privire la ziua de 29 iunie. Salariatii din aparatul central intrebau la biroul SNLP daca luni este zi libera.

Daca la nivelul aparatului central era ceata mai ceva ca intr-o dimineata londoneza, mai are rost sa ne intrebam ce pozitii adopta managerii unitatilor din sistem? Ce conteaza ca avem negocieri colective concretizate in Acord colectiv semnat de MJ. Daca ANP nu arata calea, nu misca nimeni. Iar ANP arata calea pe care o stie si daca nu stie, improvizeaza. 

SNLP a depus o adresa pentru a ajuta unei interpretari corecte insa ANP a ales alt drum, fundamentand haotic. Dar ce este mai dureros, ANP a invocat fragmentat exact prevederea care naste dreptul. Este nepermis pentru o institutie publica de acest nivel (si focusam in special pe apartenanta la structura de aparare, nu pe relevanta ANP) sa minta cu seninatate si sa transmita unitatilor niste balmajeli convenabile din punct de vedere al neasumarii raspunderii.

Are rost sa mai precizam ca SNLP a primit adresa ANP vineri la ora 16,30 cand era vorba de ziua de luni libera? Cine stie la ce ora s-a stransmis in unitati instructiunea si cum s-a informat personalul? Tineti cont dragi colegi ca este doar o problema minora si un drept acoperit de lege si negocieri. Va amintiti lista de 75 de probleme propuse de SNLP pentru solutionare. Cum credeti ca avanseaza demersurile?

Daca articolul care trebuia invocat in interpretarea ANP prevede ca "ziua de 29 iunie este considerata zi libera platita avand regimul unei zile de sarbatoare legala"  de ce ANP l-a citat doar pe jumatate: "ziua de 29 iunie este considerata zi libera platita"

 • Extras din adresa:

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.32.22

 

 • Extras din Acordul colectiv:

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 23.09.34

 

 • Adresa SNLP - opinie privind regimul zilei de 29 iunie (click pe imagine pentru adresa completa)

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.41.12

 

 • Adresa ANP - instructiuni unitati - regim 29 iunie (click pe imagine pentru adresa completa)

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.41.31

 

 • Adresa SNLP - solicitare revenire interpretare ANP - risc conflict de munca (click pe imagine pentru adresa completa)

 

Captura de ecran din 2015.07.04 la 22.42.10

 

Ajutati-ne sa gasim raspuns la intrebarea din titlu! De ce minte ANP?

 • pentru ca poate?
 • pentru ca se teme?
 • pentru ca nu stie?
 • pentru ca nu are timp pentru dialog?
 • pentru ca propriul personal a ajuns o povara greu de purtat?
 • pentru ca negocierile colective sunt o treaba formala care se face anual dar fara sa oblige la nimic?
 • pentru ca lasa pentru ultimul moment problemele care vizeaza salariatii si acorda prioritate oricaror altor probleme?
 • pentru ca reactioneaza numai la impingerile sindicale pentru fiecare dintre drepturile cuvenite personalului?

Continuati voi

 

Comentarii  

0 #41 TEZ 15-07-2015 10:12
Se mai aude ceva referitor concursul pentru posturile de sef tura, sef sectie, sef serviciu?
Citat
0 #40 TEZ 14-07-2015 10:31
Se mai aude ceva referitor la concursul pentru posturile de sef serviciu, sef tura, sef sectie?
Citat
0 #39 titi pârnae 14-07-2015 09:17
În speranța că nu o să fiu greu de înțeles şi de a nu-le mai cicăli pe domnul preşedinte vă rog să îmi permiteți să vă clarific eu în ce privește ziua de 29 iunie( ştiu de la soacră'mea că lucrează la financiar).Este a 180-a zi a calendarului gregorian şi a 181-a zi în anii bisect. În această zi au fost înregistrate temperaturi de până la 29° în Crişana şi Maramureș. Pot să vă mai anunț câteva noutăți ( aflate tot de la soacră'mea)...P e data de 10 ale lunii toată lumea își va primi solda împreună cu toate sporurile aferente iar iarna ce va urma va fi una blândă.Vă doresc ca şi mie de altfel un concediu cât mai voucheros.
Citat
0 #38 Necunoscutul 14-07-2015 01:03
La Tg-jiu fiecare schimb schimb face ce vrea,si cum vrea(4 schimburi -4 variante) PANA e cel mai tare!
Citat
0 #37 dji 13-07-2015 20:39
sa SUPLIMENTAT MJ cu bani si A.N.P ce stiti dl TEOROC SA NE SPUNETI hotarirea de guvern nr 517 si publicata in monitoru oficial din 9 07 2015 vrem raspunsuri va rugam
Citat
0 #36 agent politie penit. 13-07-2015 15:58
Toata lumea il astepta pe Ponta;a venit,nu s-a facut nici o rectificare...a cum Ponta e la dna[....vom mai primi acei bani vreodata??? :sad:
Citat
0 #35 agent 13-07-2015 09:11
DL. Teoroc cand aflam si noi mai exact despre acele raspunsuri LA rapoartele de mutari ...Of CE ne mai amana.Multumesc .
Citat
0 #34 Ștefan Teoroc 12-07-2015 23:15
Da, cam asta este efectul interpretarii zilei de 29 iun ca avand regimul de sarbatoare legala.
Citat
0 #33 finul Alecu 12-07-2015 13:54
Am incercat din rasputeri sa rezolv misterul zilei de 29 iunie.O fi vreun fenomen para(ne)normal si nu-l putem intelege?! Ei bine,ce-am inteles eu?Ziua de 29 iunie,conf art 143 , este zi libera (stabiliota si prin Acord). Deci,"regimul" zilei de 29 iunie nu e nici similar unei sarbatori legale,nici unei invoiri platite!Regimul acestei zile este de a fi " zi libera " ptr toti angajatii din sistem,in conformitate cu art 25 din Acord si art 143 din CM. Nu este corect sa-i atribuim niciun alt regim decat cel stabilit de art 143 CM.Poate nu stiu eu ce inseamna zi libera?Ziua libera,inseamna ca nu vin la serviciu,sunt in afara activitatilor de serviciu,conf unor norme legale;deci,ziu a libera reprezinta o absenta motivata si legala de la serviciu.De asemenea sunt platit cu salariul corespunzator(s alariu de baza..etc).Avem doua variante:1)unii primesc ziua libera pe 29 iunie;2) altii vor primi ziua libera in alta zi, din cauza imposibilitatii de a intrerupe serviciul pe 29 iunie.Cei din urma vor primi o majorare de 75% cof OMJ 821 sau OUG 103.Efectul cel mai important si comun angajatilor este acela ca,fiind zi libera ptr toti, va determina scaderea Ftl(daca "pica" in zi lucratoare)..De ci,consecinta unei zile libere o reprezinta diminuarea Ftl.Prin urmare,angajati i care nu au primit ziua libera pe 29 iunie,vor primi sub forma de ore suplimentare,ti mpul lucrat pe 29.Nu vreau sa facem multa teorie,dar ziua libera inseamna zi in care nu se lucreaza.avem mai multe tipuri de " zi libera":1) zile libere ca urmare a Co ;2)ca urmare a unei incapacitati temporare de munca;3) ca urmare a unor nevoi personale(de genul invoirilor platite),4) ca urmare a unor sarbatori legale;5)zile libere stabilite prin Acord....etc. Sunt si unii care stiu ca zilele libere sunt numai alea de la Pasti,Craciun si 1 Mai cand A1 e plina de masini..Ei, e bine asa?
Citat
0 #32 finul Alecu si ziua ocupata,dar libera 10-07-2015 22:07
Zi libera platita poate insemna orice: Co ,cos,cm,ip,sarb atoare legala...etc,or ice care ar motiva absenta legala de la serviciu.Ori ,absenta motivata,legala , de la serviciu scade Ftl.Nici sifonul nu e vin...nici vinul, sifon!Sau,cum sa bei sifon cu apa! :lol: Ziua libera platita se acorda tuturor angajatilor,far a a se cere,pe cand invoirea platita,se solicita,in anumite situatii expres prevazute de lege.Restul,cu lipsa simbolurilor in macheta de pontaj,ca se incurca finantistii la calculul salariului sau a pensiilor,e ca si cum ai avea o stare de ebrietate de la apa plata.Paradoxul gandirii unora e cam asa:ai dreptul la zi libera platita,dar nu se poate acorda ca n-am simbol in macheta,si , pe cale de consecinta,n-am acoperire legala. :lol: .Sau,iti dau,dar .... :lol: n-am.
Citat
0 #31 Mirita 10-07-2015 14:47
Pentru vandalu2008,

Fii atent, dar foarte atent la faptul ca ziua de 29 „zi libera platita, avand regimul unei zile de
sarbatoare legala” (art. 25, alin. 2) tocmai pentru a evita ambiguitatile in interpretare.

Ti-am subliniat tocmai de sustine SNLP prin adresa de mai sus. Pentru tine, Acordul Colectiv nu are nicio insemnatate ?

In plus, Codul MUncii spuen clar ca ramane la latitudinea angajatorului prin intermeiul CIM sau acordurilor sa stabileasca zile ce pot avea statut de sarbatoare legala. Ori urmare acestor lucruri, FTL scade corespunzator celor stabilite prin Acord.

Se pare ca minti si tu cum minte ANP fractionand adevarul ! Fii baiat destept si deschide ochii mari. Nu te lasa influentat de o adresa ANP facuta pe genunchi si care denota clar slabiciunea celor care au conceput-o, nefiind in stare sa-si asume lucruri care chiar sunt legale. Este evident ca nici SNLP nu si-ar permite sa ceara lucruri ilegale. Doar nu suntem tampiti cu totii !
Citat
0 #30 finul Alecu 10-07-2015 10:21
D-le Presedinte,care e raspunsul corect la intrebarea din titlu? Sau poate anp nu minte si 29 iunie e numai o zi onorifica,fara a fi libera ptr toti?Daca credeti ca totusi 29 iunie este ziua libera, cu regim bine stabiliti veti introduce o actiune in justitie ptr recunoasterea ei?AR
Citat
0 #29 vandalu2008 09-07-2015 18:24
Bună ziua.
Un lucru este clar de la bun încaput: ziua de 29 iunie este zi liberă plătită, pentru toți fpss.
Însă ea nu se poate adăuga la nr. zile de sărbătoare, nu este legal. Zilele libere stabilite prin acorduri nu pot scădea fondul de timp al lunii, ci doar să fie considerate timp liber, plătit de angajator. O altfel de abordare ar da peste cap toate raportările către finanțe și cae de asigurări, calculele concediilor medicale, etc.
În plus,personalul care a lucrat în ziua de 29 iunie beneficiază de plata sporului de 75%.
Faptul că în pontaj, pentru cei care nu au lucrat în ziua respectivă apare Ip, este pentru că, la acest moment, nu există stabilit un simbol pentru ”zi liberă”, iar modificarea machetelor era practic imposibilă. Dreptul la a lua timpul liber corespunzător celui lucrat în ziua de 29 iunie ar putea să rămână, deși este interpretabilă și această ipoteză.
Pentru scăderea fondului lunar de timp însp, este foarte clar, nu există nici o acoperire legală.
Învoirea plătită, pe bază de cerere este pentru civili și funcționarii publici (doar cei după Legea 188), pentru care (fie vorba între noi), contractul colectiv e cam expirat.
E cam mult sifon în vin.
Citat
0 #28 pescarul 09-07-2015 12:59
Dl presedinte ce ne puteti spune despre noua lege de salarizare noi avem de castigat s au nu ,iar dumneavoastra ati fost invitat de ministra munci la negocieri privind noua lege a salarizarii .Noi care am facut scoala militara la ce categorie de studi ne incadram in noua lege.Sper ca intelegeti ce am vrut sa va intreb.Va multumesc.
Citat
0 #27 Ana 08-07-2015 17:03
Revin cu o intrebare Domnule Stefan.Am inteles ca pe la sfarsitul anului o sa apara noua lege a salarizarii si din cate se pare este posibil sa fie aplicata de la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor si in care este prevazut ca salariatul sa fie platit conform studiilor absolvite.Acest lucru insemana ca in cele din urma ne vor fi recunoscute si studiile absolvite,adica vom fi platiti dupa studii?Probabil l ca indirect vom primii sporul de studii prin noile incadrari,sau noii coeficienti de ierarhizare.Poa te ca atunci cand vor fi consultate sindicatele veti sesiza cele mentionate de mine si colegii mei si se vor putea ,,corecta'' aceste probleme create.Va multumesc!
Citat
0 #26 Ana 08-07-2015 16:52
Multumesc pentru raspuns Domnule Stefan, insa tot nu am inteles cum v-a sta situatia pe viitor, cu privire la acordarea sporului de studii si specializarile necesare dupa care se acorda acest spor.,,Ultraact iveaza'' inteleg ca se va acorda sporul tot dupa acel ordin de ministru si se acorda din anul 2015 nu din 2009 de cand s-a suspendat acordarea sporului.Intreb area mea era ca incepand din acest an 2015 cand probabil se va acorda din nou conform noii legislatii de salarizare,acea sta legislatie daca tot e noua ea nu se refera si la noi care urmeaza sa terminam specializari ale unor facultati din domeniul de activitate in care suntem incadrati si care nu sunt trecute in acel OMJ din 2007?Le facem degeaba?Peste 10 ani cei care termina aceste facultati cu aceste noi specializari care nu sunt in acel ordin nu vor primii niciodata sporul pe considerentul ca nu se pot face demersurile necesare pentru a fi cuprinse in noua legislatie si sa poata fi acordat si celor aflati in aceste situatii?Nu puteti sesiza ANP-ul,MJ-ul despre aceste situatii, in care sunt din 2007 si pana astazi foarte multi colegi si sa se caute o solutie de rezolvare a problemei ?Am intrebat la colegul lider din teritoriu dar nu a stiut ce sa imi raspunda si mi-a spus sa va intreb pe dumneavoastra.I n situatia acesta sunt multi colegi membrii de sindicat care au facut si fac facultatile dupa 2007 si sunt in aceeasi situatie,adica specializarile urmate de acestia sunt in domeniul de activitate dar nu pot primii sporul pentru ca nu sunt trecute in acel OMJ depasit de trecerea timpului si care nu mai e conform cu noile specializari aparute in invatamantul universitar romanesc .Va rugam sa incercati sa discutati aceasta problema cu cei care considerati ca pot reglementa situatia discriminatorie creata de ,,ultraactivare a'' ordinului si sa ne informati ce se poate face.Multumesc!
Citat
0 #25 miner 08-07-2015 14:52
Domnule Teoroc s-a aprobat planul de reorganizare al penitenciarului Pelendava???est e adevarat ca a fost sau va fi aprobata marirea statelor cu inca 20 locuri???multum esc
Citat
0 #24 Ștefan Teoroc 08-07-2015 12:05
Ana din pacate OMJ 399 nu mai poate fi modificat. El este chiar abrogat prin noua legislatie de salarizare dar ultraactiveaza pentru legislatia noua este suspendata. Stiti toti povestea. In anul 2009 inainte de modificarea legislatiei eram in demersuri avansate de schimbare a domeniilor/stud iilor mentionate in ordin insa nu am mai avut cum sa finalizam pentru a fost totul inlocuit cu norme noi
Citat
0 #23 Ana 08-07-2015 08:03
Domnule Stefan ce sa inteleg ca noi cei care in prezent urmam facultati care nu sunt trecute in OMJ-ul 399-c-2007 nu vom primii nicodata sporul de studii superioare ?Exista vreo sansa ca acel ordin sa fie anulat si emis unul nou care sa cuprinda si noile specializari din invatamantul romanesc pe diferite domenii de activitate?Se pot face demersuri pentru a actualiza lista cu specializarile noi aparute din aceleasi domenii ca cele prevazute in ordinul mentionat?Totus i suntem in 2015 si daca incepand cu acest an conform legii 71/2015 s-ar putea aproba acordarea acestui spor sa fie emis si un nou ordin care sa cuprinda si aceste noi specializari aparute pentru ca nu e corect fata de cei care terminam scoala anul acesta sau in viitor.Multumes c.
Citat
0 #22 Asclepios 07-07-2015 16:13
La utimul dumneavoastra raspuns paranteza "cel putin o parte din ele" pe mine personal ma face sa mi se zburleasca parul in cap, sa incaruntesc si sa ma loveasca apoplexia toate trei concomitent, cam asa ca si cand as baga degetele la 220V!!!Aceste tergiversari, amanari cand vine vorba de drepturile angajatilor ne face deprimati, ne scade orice elan, ne demoralizeaza si ne face inca o data in plus sa cautam solutii pentru pensionarea anticipata.
Citat
0 #21 agentul 07-07-2015 16:08
agent de penitenciare stai linistit... exista posibilitatea ca la sf lunii sa se amane pt inceputul lunii si tot asa... ca se tot amana de vreo 2 luni incoace discutarea rapoartelor...
Citat
0 #20 Mihnea 07-07-2015 15:23
Domnule Stefan, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la urmatorul aspect :
Legea 71/2015 pentru aprobarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice prevede:

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 233 din 6 aprilie 2015
6. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alin.(1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Prin nivel de salarizare in plata pentru functiile similare se intelege acelasi cuantum al salariului de baza cu cel al salariatilor avand aceeasi functie, in care au fost incluse, dupa data de 31 decembrie 2009, sumele aferente salariului de incadrare, precum si sumele aferente sporurilor de care au beneficiat inainte de aceasta data, daca salariatul angajat, numit sau promovat indeplineste aceleasi conditii de studii – medii, superioare, postuniversitar e, doctorale –, de vechime si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, specifice locului de munca la data angajarii sau promovarii.

Acest spor de studii se va acorda tuturor angajatilor care indeplinesc aceleasi conditii cu cei care au primit sporul inainte de dec.2009 si sunt incadrati pe aceleasi functii sau se va acorda sporul tot dupa OMJ-ul 399-c-2007 ? (unde specializarile pentru care se acorda sporul pe fiecare compartiment,nu erau updatate la realitatea specializarilor din invat.sup.roman esc iar dupa 2007 au aparut specializari din acelasi domeniu dar cu alte denumiri).Va multumesc!
Citat
0 #19 agent de penitenciare 07-07-2015 09:04
#37 Stefan Teoroc 2015-04-09 00:07
Calmez vous
Bugetul ANP acoperea teoretic drepturile inclusiv majorari cu o gaurica de 10 zile la salariile din decembrie. Nimic nou pentru ca asa se intampla an de an. Gaurica se astupa la rectificari in functie de executie si incasari la buget.
Insa nu bugetul initial e problema ci trimestrializar ea lui care da totul peste cap
MFP a taiat 40 mil din trim 1-2 si le-a plasat in trim 3-4.
Deci nu se pot face platile cum ar trebui, la timp. Reusita pe echipament si cele 4 zile de majorari, desi e vazuta ca praf in ochi are in spate doua mari artificii si multa raspundere pentru cine a semnat. Dar vom mai vorbi pe subiectul asta...
In afara de rectificarea bugetara, MFP a ramas dator cu cele 40 mil. pe care trebuie sa le dea in trim 3-4, deci bani ar trebui sa existe pentru toate drepturile restante!!! Nu prea mai vad ce impediment ar fi sa nu ne primim drepturile restante (cel putin o parte din ele) chiar in luna august.
Citat
0 #18 Ștefan Teoroc 06-07-2015 23:23
Miercuri este o sedinta pentru aprobare mutari dar operativul se amana spre sfarsitul lunii.
Citat
0 #17 agent de penitenciar 06-07-2015 18:12
Domnule Teoroc stiu ca o mai fost pusa aceasta intrebare de mai multe ori dar va rog sa imi spuneti daca stiti ceva de comisia de analizare a cererilor de transfer! Cand o sa aiba loc ?rog
Va rog mult sa imi raspundeti!!!am depus cererea in ianuarie
Va multumesc
Citat

Google Translate

Cauta in site

 • caterinca proasta ! 21.11.2017 09:58
  caterinca proasta de anp.. cred ca e gandita de (editat) blonde cu ...

  Read more...

   
 • Fpss 21.11.2017 00:27
  Eu nu inteleg un lucru, dacă toate sindicatele( BNS, CARTEL ALFA......) ...

  Read more...

   
 • politist de penitenciare 20.11.2017 22:57
  ''ceva mai grava''???adica ,ni se vor taia salariile???can d vom ...

  Read more...

   
 • eu 20.11.2017 22:11
  domnule ofiter,aici jos se face munca si la noi astia de jos apelati pentru ...

  Read more...

   
 • adrian. 20.11.2017 20:13
  multumesc pt raspuns / acum, mai mult ca niciodata credem ca ar trebui ...

  Read more...

Google AdS